Over de haag

Gepolariseerd debat

Gedoe bij de PvdA. Niet over het leiderschap, maar over het Midden-Oosten. Hoogleraar Jaap Polak wilde lid worden van de werkgroep Recht in het Midden-Oosten. Hij kreeg via e-mail te horen dat „de werkgroep niet de plek voor u is in de PvdA waar u zich op de door u gewenste manier met het onderwerp bezig kunt houden”. Lees: Polak is te pro-Israël. Hij beklaagde zich bij het PvdA-bestuur. Gevolg: het bestuur wil dat de werkgroep zichzelf opheft. „Door het gepolariseerde karakter van het debat over Israël en de Palestijnse Gebieden lijkt een werkgroep niet het geëigende instrument om het debat in de partij te organiseren”, liet de internationaal secretaris aan Polak weten.

Aan de genever

Hij is geen PvdA-leider geworden, een mooie nieuwe functie kreeg Ronald Plasterk wel. Hij is ambassadeur van het Genevergenootschap, dat de jonge of oude borrel een warm hart toedraagt. Geen gevaarloze functie: Johan Remkes raakte als minister in opspraak omdat hij zijn ambassadeursschap vergat te melden als nevenfunctie.

Een jonge D66’er

Gesteggel tijdens een debat over de bijzondere rechtspositie van ambtenaren. Die moet op de schop, vindt Wassila Hachchi van D66. Ze verwijst naar een aangenomen motie uit 1997. Pierre Heijnen (PvdA): „Sindsdien heeft D66 een flink aantal jaren in de regering gezeten, voor het laatst tussen 2003 en 2006. Waarom hebt u toen die motie niet uitgevoerd?” Daar heeft Hachchi (32) een antwoord op. „Volgens mij zat ik toen nog op de middelbare school.” Zou ze een paar keer zijn blijven zitten?