Oppositie Syrië zegt wapens neer te leggen als leger tanks terugtrekt

Opstandelingen staan op een tot Hitler bewerkte foto van president Bashar al-Assad. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De opstandelingen in Syrië stoppen met vechten als het leger zijn tanks en zwaar geschut terugtrekt. Dat zegt een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger. Maar het Syrische regime weigert als eerste de wapens neer te leggen.

Het is voor het eerst dat de opstandelingen zeggen bereid te zijn in te stemmen met het vredesplan van VN-bemiddelaar Kofi Annan, die het Syrische
bewind opriep als “de sterkere partij” als eerste het geweld te staken.

‘Leger trekt zich pas terug als veiligheid is gewaarborgd’

Woordvoerder Jihad Makdessi van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag echter dat het leger eerst de veiligheid moet waarborgen en pas zijn tanks en manschappen zal terugtrekken als de orde is hersteld. Hij zei:

“De strijd om de staat in Syrië omver te werpen is al beëindigd, maar de strijd om de stabiliteit te herstellen is gestart.”

Met deze uitspraken doelde Makdessi op de recente overwinningen van het Syrische leger op steden en wijken die tot voor kort enige tijd in handen waren van de rebellen.

Reportage van Al-Jazeera over Syrië van vandaag:

Vrees dat vredesplan Annan niet van de grond zal komen

De Verenigde Naties schat dat bij het geweld in Syrië ondertussen meer dan 9.000 mensen zijn omgekomen. De opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad duurt al ruim een jaar voort.

De uitspraken van Makdessi hebben de twijfel danig versterkt of het vredesplan van VN-gezant Annan überhaupt wel van de grond zal komen. Voor alle vervolgstappen in het plan is allereerst een staakt-het-vuren noodzakelijk.

    • Niels Posthumus