Nieuwsoverzicht

Japan

16.000 evacués mogen terug naar Fukushima

Tokio. De Japanse autoriteiten hebben vrijdag een deel van de ‘verboden zone’ rond de kerncentrale van Fukushima weer bewoonbaar verklaard. Na het ongeluk met de centrale in maart vorig jaar werden ruim 100.000 mensen geëvacueerd. 16.000 van hen kunnen volgens de overheid veilig terugkeren, naar drie plaatsen. Die zouden in het minst besmette deel van de zone vallen. (AP)

Syrië

Zeker 37 doden bij gevechten in Syrië

Beiroet. Bij gevechten in heel Syrië tussen het regeringsleger en opposanten zijn vrijdag volgens oppositiebronnen zeker 37 mensen gedood. Eerder die dag riep bemiddelaar Kofi Annan het regime op het geweld als eerste te staken. Annan heeft een vredesplan ontwikkeld, maar hij vraagt nu om „een gebaar van goede wil aan de sterkste partij”. (NRC)

Voetbal

NOS koopt rechten WK’s Rusland en Qatar

Rotterdam. De NOS heeft de tv-rechten verworven van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). De omroep heeft geen prijs bekendgemaakt. Eerder bemachtigde de NOS al de rechten voor het WK van 2014 (Brazilië) en het EK van komende zomer in Polen en Oekraïne. (NRC)

Spanje

Miljarden euro’s extra bezuinigen na eis EU

Madrid. De Spaanse regering heeft gisteren voor 27,3 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen aangekondigd. Doel is het begrotingstekort van 8,5 procent terug te dringen tot 5,3 procent eind dit jaar, zoals Brussel eist van Madrid. (NRC)

Collectie Scheringa

Marisa Melchers gaat museum vader leiden

Rotterdam. Kunsthistorica Marisa Melchers wordt directeur van het museum met de voormalige collectie van bankier Dirk Scheringa. Dat doet ze op verzoek van haar vader, Hans Melchers. Hij kocht de collectie van Scheringa’s schuldeiser Deutsche Bank. Het museum moet nog gebouwd worden. (NRC) Pagina 21

Creditcardhack

Gegevens klanten Visa en Mastercard gestolen

Rotterdam. Bij een computerinbraak bij een Amerikaans bedrijf dat onder meer betalingen verwerkt voor creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard zijn gegevens van klanten gestolen. Het getroffen bedrijf, dat eind januari werd gehackt, is ook actief in Nederland. Volgens de eerste schattingen zou het gaan om honderdduizenden tot miljoenen klantengegevens. (NRC)