Nieuw fonds tegen uitglijders in EU

De euroministers van Financiën hebben gisteren in Kopenhagen besloten om een firewall aan te leggen van „circa 800 miljard euro”. Zo’n firewall moet landen beschermen tegen financieel uitglijden.

Wegens onenigheid tussen de eurolanden was er geen persconferentie achteraf. Volgens een schriftelijke verklaring kwamen de ministers bij de 800 miljard euro uit door de overblijvende gelden van het bestaande noodfonds EFSF (200 miljard euro) op te tellen bij de 500 miljard die het toekomstige noodfonds ESM in kas zal hebben. Het ESM treedt in juli in werking. De overige 100 miljard is „49 miljard uit het EFSM [een fonds van de Europese Commissie, red.] en 53 miljard uit het Griekse leningenpakket, reeds uitbetaald voor het ondersteunen van de huidige programmalanden”.Ofwel, ruim 100 miljard is al uitgegeven.

Het overblijvende bedrag van 700 miljard zullen eurolanden niet paraat hebben. Het ESM draait op cash geld van eurolanden. Wegens de recessie en de bezuinigingen betalen zij dat in vijf tranches: twee dit jaar, twee volgend jaar en één in 2014. Als geen enkel land meer leningen vraagt, is er halverwege 2014 500 miljard euro beschikbaar en geen 700. Veel economen en politici houden er rekening mee dat Spanje of Italië steun vragen, of dat Griekenland of Ierland extra leningen vraagt.

Volgens de Franse europarlementariër Daniel Cohn Bendit (Groenen) is de nieuwe firewall dan ook ontoereikend om grote landen als Spanje en Italië te beschermen. „De boekhoudkundige hocuspocus ondermijnt de geloofwaardigheid van de euroreddingsoperatie” nog extra.