Niet doorvertellen

In het Portugees klinkt de naam van dit hotel/bed & breakfast een stuk mooier dan in het Nederlands: Quinta da Cebola Vermelha. Ofwel: De rode ui. Het was even aarzelen of ik er hier wel een stukje over ging schrijven, want het is een trouvaille, een lot uit de loterij, en dan moet het niet gaan stormlopen zodat ik er straks zelf niet meer terecht kan. Op amper twintig minuten rijden van het vliegveld van Faro (Algarve), kom je terecht in de stille oase van het Nederlandse echtpaar Ard en Noor met de oer-Hollandse achternaam IJssel de Schepper.

Acht jaar geleden kochten ze hier een bouwval dat ze eigenhandig opknapten tot een meer dan comfortabele villa met zeven gastenkamers (elk met een riante badkamer) waar ze nu, samen met zoon Bas, op uitzonderlijk gastvrije wijze de scepter zwaaien. Ik zou er makkelijk over kunnen gaan jubelen, maar probeer de beschrijving toch maar zo zakelijk mogelijk te houden: de riante tuin met verschillende terrassen, olijfbomen en groot verwarmd zoutwater zwembad. Het ontbijt met een voortdurende toestroom van vers gebakken brood, huisgemaakte jams, gepocheerde eieren, flans en pasteitjes. De grote salon waar op koele avonden de open haard brandt en waar je zelf drankjes kunt pakken uit de goed geoutilleerde bar (op basis van vertrouwen zelf aanstrepen wat je geconsumeerd hebt). De boeken en tijdschriften en kranten die overal liggen. De grote slaapkamers (allen op de begane grond) met hun riante badkamers (sommige met bad) en de welriekende fleur d’oranger producten op de wastafel. De gratis wifi. En niet te vergeten de professionele kookkunsten van Ard die ooit kookte in het voormalige restaurant De Joffers in Hilversum. Voor wie niet elke dag naar een restaurant wil gaan, zorgt hij drie avonden per week voor een uitgebreid diner. Een kwestie van aanschuiven aan de lange eettafel in de lounge. Of bij mooi weer buiten.

Bijzonderheden Naast de kamers in het hoofdgebouw, staat er ook een vrijstaand huisje op het terrein dat uitermate geschikt is voor een gezin. (Hebben de andere gasten tenminste geen last als de baby gaat huilen).

Locatie In het plaatsje Boliqueime (Algarve), tussen Albufeira en Faro, op een kwartier van het strand. quintadacebolavermelha.com

Prijzen Inclusief ontbijt vanaf 95 euro voor een eenpersoonskamer tot 115 euro voor een tweepersoons. In het midden- en hoogseizoen zijn ze respectievelijk één of twee tientjes duurder.