Negatief advies over publicatie vogelgriepstudie Erasmus MC ingetrokken

Bestrijding van het H5N1-virus in de provincie Ha Nam in Vietnam waar vorige maand nog mensen omkwamen door het vogelgriepvirus. Foto AP / Na Son Nguyen

Een artikel van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Rotterdam naar het vogelgriepvirus kan binnenkort toch verschijnen. Na enkele aanpassingen heeft een Amerikaanse adviesinstantie een eerder negatief advies over publicatie van het Erasmus MC ingetrokken. De Rotterdamse onderzoekers creëerden een dodelijke variant van het H5N1-virus.

In december werd duidelijk dat de virologen hun artikel zouden aanpassen nadat een negatief oordeel werd geveld door de National Science Advisory Board on Biosecurity. De NSABB adviseerde dat de gegevens uit de publicatie misbruikt konden worden door terroristen. Die zouden met het artikel gemakkelijker een dodelijke variant van het vogelgriepvirus kunnen maken.

Wat de aanpassingen precies zijn behelzen, is niet bekendgemaakt. Het gevaar dat de informatie bruikbaar is voor kwaadwillenden is weliswaar niet helemaal geweken, aldus de NSABB nu, maar het belang van het artikel in de bestrijding van een wereldwijde uitbraak van een dodelijk griepvirus geeft de doorslag om toch akkoord te gaan.

Een definitief besluit over het artikel wordt genomen door de Amerikaanse regering. Als ook die akkoord gaat, kan de publicatie verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.