Moslimbroederschap komt toch met kandidaat presidentsverkiezingen

De presidentskandidaat voor de Moslimbroederschap. Foto AFP / Khaled Desouki

De Egyptische Moslimbroederschap kondigde vandaag aan toch met een kandidaat mee te doen aan de presidentsverkiezingen in het land op 23 mei. Eerder zeiden partijleiders dat de Broederschap, die bijna de helft van de zetels in het parlement bezet, niet mee zou doen.

De zakenman en miljonair Khairat al-Shater zal de kandidaat voor de door de Broederschap opgerichte Vrijheid- en Gerechtigheidspartij zijn. Hij is de vicevoorzitter en belangrijkste geldschieter van deze partij, die de parlementaire verkiezingen begin dit jaar ruim won.

Bij winst zou de onder de voormalige president Hosni Mubarak verboden Moslimbroederschap een stevige greep op zowel de wetgevende als uitvoerende macht in Egypte krijgen.

De kandidatuur van al-Shater zal de relaties met het Egyptische leger op scherp zetten. Dat leger houdt liever zelf de touwtjes binnen de politiek in handen.

Om zijn machtbasis te behouden is het leger er veel aan gelegen dat de macht in Egypte niet al te veel bij één groep of partij komt te liggen. De Broederschap en de Vrijheid- en Gerechtigheidspartij zijn voor het leger te groot en zouden te veel politiek invloed krijgen.

Progressieve groeperingen in en buiten Egypte vrezen de macht van de Moslimbroederschap ook. Ze zijn bang dat de Broederschap, die zijn retoriek overigens het laatste sterk matigde, een radicaal islamitische beleid wil voeren in Egypte.

De verkiezingen op 23 mei moeten de eerste vrije en eerlijke presidentsverkiezingen in Egypte worden.