Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Natuurkunde

Leider spraakmakend neutrino-onderzoek CERN stapt op

Een wetenschapper tuurt naar het Oscillation Project met de Emulsion-Racking Apparatus detector (OPERA) in het Nationaal Laboratorium in Gran Sasso, Italië. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Het hoofd van het onderzoeksteam dat vorig jaar zei dat neutrinodeeltjes zich mogelijk sneller dan het licht voortbewogen, heeft ontslag genomen. De resultaten van de wetenschappers van onderzoeksinstituut CERN, die de relativiteitstheorie van Albert Einstein ondermijnden, werden eerder deze maand door andere wetenschappers in twijfel getrokken.

Het ontslag betreft natuurkundige Antonio Ereditato, die het experiment OPERA bij het Europees laboratorium voor deeltjesfysica leidde. In september deelden hij en zijn team de schokkende resultaten van een experiment waarbij neutrinodeeltjes van CERN in Zwitserland naar een laboratorium in Italië ‘reisden’.

De onderzoekers zeiden vorig jaar zelf al hun twijfels te hebben bij de resultaten. Ze riepen andere wetenschappers op hun resultaten te controleren op mogelijke fouten, omdat volgens de relativiteitstheorie van Albert Einstein niets zich sneller kan voortbewegen dan het licht. Andere wetenschappers van een onderzoeksteam genaamd ICARUS trokken deze maand aan de bel.

Nieuwe experimenten moeten definitief opheldering brengen

CERN maakte in februari al bekend dat zijn wetenschappers mogelijk een fout hadden gevonden in de meetapparatuur, en dat deze de verbazingwekkende resultaten wellicht had veroorzaakt. De leden van ICARUS voerden eerder deze maand een experiment uit waarbij ook de snelheid van neutrinodeeltjes werd gemeten. Die deeltjes bewogen zich voort met dezelfde snelheid als het licht, en dus niet sneller dan dat.

De leden van OPERA, ICARUS en twee andere teams gaan in mei opnieuw experimenten uitvoeren bij CERN om de zaak voor eens en voor altijd op te helderen.