‘Leers wil Mauro terugsturen: wie de boel belazert, kan niet blijven’

“Mauro heeft gejokt en niet zo’n beetje ook”, vindt Gerd Leers, die deze week in Angola was. Als zijn studievisum afloopt, moet de voormalige asielzoeker terug naar het Afrikaanse land. Dat vindt de minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), zo schrijft Trouw vanochtend.

Mauro kreeg in december een tijdelijke verblijfsvergunning voor studiedoeleinden die te verlengen is. Foto YouTube

“Mauro heeft gejokt en niet zo’n beetje ook”, vindt Gerd Leers, die deze week in Angola was. Als zijn studievisum afloopt, moet de voormalige asielzoeker terug naar het Afrikaanse land. Dat vindt de minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), zo schrijft Trouw vanochtend.

Het studievisum van Mauro is geldig tot september. De 19-jarige jongen zou bij zijn asielaanvraag een andere achternaam hebben opgegeven. Ook zijn geboortedatum zou niet in orde zijn.

“Ik verwelkom mensen die een bijdrage leveren aan onze samenleving, maar wie de boel belazert, kan niet blijven.” - Gerd Leers.

Leers wilde Mauro de fouten eerder nog niet aanrekenen

De publicatie in Trouw is opvallend gezien de foutieve informatie al lang bekend was. In december vorig jaar, bij de aanvraag van de tijdelijke verblijfsvergunning, sprak Mauro’s advocaat al van de onjuiste achternaam en geboortedatum. De Pers schreef toen dat Leers hem dit niet zou aanrekenen.

De kwestie-Mauro leidde vorig jaar tot veel ophef in politiek Den Haag. Vooral binnen het CDA legde de kwestie verdeeldheid bloot. De Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan gingen slechts met veel moeite akkoord met de oplossing om Mauro een studievisum te verlenen, in plaats van een verblijfsvergunning.

Een uitzending van het televisieprogramma Pauw en Witteman met Mauro en CDA-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker - met Het Briefje van Bleker - werd deze week bekroond met een prijs voor het beste Nederlandstalige interview.