Kritiek op gedragsonderzoek Robert M. weerlegd

Het onderzoek naar Robert M. in het Pieter Baan Centrum is op ‘juiste wijze’ verricht. Het advies om de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak tbs met dwangverpleging op te leggen is ‘goed onderbouwd’, het rapport over hem een ‘consistent geheel’.

Dat hebben een forensische psycholoog en een psychiater geconcludeerd die door de verdediging waren gevraagd de werkwijze van het Pieter Baan Centrum (PBC) te onderzoeken. Zedenverdachte Robert M. heeft niet mee willen werken aan het onderzoek naar zijn psyche.

Zijn advocaten, Anker en Van der Goot, vinden het „griezelig” dat het PBC op basis van een „onvolledig onderzoek” adviseert de zwaarste strafmaatregel op te leggen; tbs met dwangverpleging.

M. is zeven weken opgenomen in de kliniek in Utrecht, maar heeft nauwelijks willen spreken met de gedragswetenschappers. Zij hebben zich vooral gebaseerd op de politieverhoren, verklaringen van mensen uit de omgeving van M. en een eerdere medische rapportage uit Letland.

Volgens psycholoog Van Kempen van het Pieter Baan Centrum is de conclusie dat M. niet alleen pedofiel is maar ook lijdt aan hyperseksualiteit, te ontlenen aan zijn uitgebreide verklaringen bij de politie. Door hun „inhoudelijke consistentie” hebben die grote waarde. De kans op recidive, die de onderzoekers groot achten, ontlenen zij aan de aard van de pedofiele stoornis, die „zeer verweven” is met de identiteit van M. Daarom denken ze dat hij lang behandeld zal moeten worden.

Gistermorgen werden beelden uit de politieverhoren in de rechtszaal vertoond. M. noemde zijn collectie zelfgemaakte kinderporno tegenover de rechercheurs „een kunstwerk”, waarvan hij hoopt dat het op internet terechtkomt. „Dan kunnen mensen er nog plezier van hebben.” Ook dacht hij dat een baby die hij misbruikte, hem dankbaar aankeek en iets terug wilde doen. Volgens PBC-psychiater Marijke Drost is dit soort cognitieve vervorming typerend voor zedendelinquenten. „Ze geloven het zelf.”

Maandag spreekt de advocaat van een groot aantal ouders van misbruikte kinderen, Richard Korver in de rechtszaal.