Koudere lucht

Met de aprilmaand van 2011 nog vers in het geheugen, toen de zon overuren maakte en de gemiddelde temperatuur uiteindelijk op een recordhoge waarde van 13,1 graden uitkwam, lijkt de start van april dit jaar uiterst mager te verlopen. De temperaturen zijn voorlopig lager dan normaal en de neerslagkansen nemen langzaam toe.

Blikvanger op de weerkaarten is een hogedrukgebied waarvan het centrum ten westen van de Britse eilanden ligt. Aan de oostflank ervan waait bij ons een noordwestelijke wind die geleidelijk koudere lucht aanvoert. Ook komen enkele zwakke storingen mee. Een daarvan trekt vanochtend over Nederland met bewolking en vooral in het noordoosten en oosten lokaal wat regen of motregen. Vanmiddag wordt het droog en komt vanuit het noorden ook de zon er af en toe door.

Het wordt van noord naar zuid 8 tot 10 graden. Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen en koelt het in het binnenland af tot rond of iets onder het vriespunt. Aan zee blijft het een paar graden warmer.

Morgen wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Lokaal kan een bui vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Bij een matige noordwestelijke wind lopen de temperaturen uiteen van 9 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden.