Opinie

Je verdient opslag? Zo krijg je het in negen weken

„Ik (vrouw) kom er tot mijn verbazing achter dat een mannelijke collega al jaren 600 euro bruto per maand meer verdient dan ik. Hij doet precies hetzelfde werk. En heeft evenveel ervaring. Dat klopt toch niet? Hoe kan ik dit rechtzetten?”

Europese vrouwen verdienen gemiddeld 16,4 procent minder dan hun mannelijke collega’s, blijkt uit de laatste cijfers van de Europese Commissie (EU). Dat scheelt op een modaal bruto inkomen van 33.000 euro gemiddeld 5.412 euro per jaar. Is dat eerlijk? Nee, natuurlijk niet. Toch staat het principe van gelijke beloning voor gelijk werk al sinds 1957 in de EU Verdragen. Maar de loonkloof – het doorsnee beloningsverschil tussen man en vrouw – lijkt onuitroeibaar. Dit ondanks voorlichtingsbijeenkomsten, campagnewebsites en de geestige videoclip ‘Close the gender pay gap’ van de EU.

Hoe dat komt? Deels doordat die 16,4 procent ietwat overdreven is. Een recente studie van de Commissie Gelijke Behandeling noemt 44 procent van de loonkloof in ziekenhuizen terecht. Het berust bijvoorbeeld op extra werkervaring of een hoger loon in een vorige functie. Maar de rest – ruim de helft dus – is oneerlijk. De oorzaak is meestal dat mannen gewiekster onderhandelen over salaris. Waarom? De doorsnee man vindt geld belangrijker dan de gemiddelde vrouw, toont de studie ‘Partners & Geldzaken’ van het NIBUD en de Wageningen Universiteit uit 2004. Een op de vijf mannen gelooft dat geld al je problemen kan oplossen. Vrouwen denken minder vaak dat geld gelukkig maakt, hoewel ze daar wel graag over fantaseren.

Maar met dagdromen kom je nergens. Opslag krijgen, vereist ten eerste dat je geld belangrijk genoeg vindt voor een stevig gesprek. Je moet dus niet alleen je baas, maar vooral jezelf ervan overtuigen dat je die extra 600 euro per maand dik verdient. Probeer het stappenplan van de Amerikaanse geldzakenauteur David Bach. Dat effent de weg om je inkomen in negen weken flink op te krikken.

In week één stop je met mopperen en zoek je uit hoeveel uren je voor je werkgever nuttig bezig bent, ook thuis. De week daarna noteer je op posterformaat je huidige salaris, de gewenste opslag in procenten, je nieuwe salaris en de dag dat je opslag vraagt: over negen weken. Hang dit papier thuis zichtbaar op. Ruim in week drie alle rommel op in je werkruimte én thuis. Daarmee overtuig je ook jezelf dat je efficiënt bent. In week 4 overleg je met je chef wat je in je werk verbeteren kunt. Leg hem of haar een paar dagen later een plan voor hoe jij dat voor elkaar krijgt.

Bepaal in week 5 welk deel van je werk de meeste waarde toevoegt, bijvoorbeeld klanten bellen. Concentreer je daarop. Onderzoek in week 6 wat je bij andere bedrijven zou kunnen verdienen. De week daarna oefen je het opslag vragen met een vriend(in) of partner, of hardop voor de spiegel. Vraag liever 10 of 15 procent extra dan 600 euro. Dat klinkt beter. Dan eindelijk in week 8 vraag je de opslag. In week 9 beloon jezelf voor je moed. Blijf je toch terecht ontevreden, dien dan een klacht in de bij Commissie Gelijke Behandeling: www.cgb.nl/klachtindienen. Succes.