Inspecteur sluit een balie bij de Hema

Aan ieder feestje komt een eind. Ook de schuldenfuif bij de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (Hema) is duidelijk over zijn hoogtepunt heen.

In 2007 kocht de ene investeerder de Hema van de andere investeerder. Dus Hema ging meer lenen. Bij investeerders betaalt het doelwit immers naar goed gebruik zelf zijn overname. Geintje uit de sector. Met een flinterdun eigen vermogen en meer dan een miljard schuld brengt Hema sindsdien zijn worsten aan de man.

Maar de belastingdienst had toch wat bedenkingen bij deze constructie, vooral bij de lening tegen een tarief van 13,5 procent die Hema bij zijn eigenaar had afgesloten. Een lening waarop niet werd afgelost én de rente bij de schuld werd opgeteld, was dat niet een handige manier om de belastingafdracht te verlagen? Omdat rentelasten aftrekbaar zijn, betaalt de fiscus een kwart van de rente mee.

De inspecteur opende een onderzoek en kwam tot een vergelijk. Hema mag niet alle rente aftrekken en kreeg een naheffing van tien miljoen euro. Tja, zo zijn die grappen niet leuk meer, dachten ze bij investeerder Lion Capital die via Guernsey opereert. Dus werd driekwart van de aandeelhouderslening van inmiddels een half miljard euro omgezet in recht-toe-recht-aan eigen vermogen, zo bleek deze week. Toch wel lol van gehad. De afgelopen jaren kreeg Hema ondanks naheffing meer dan 50 miljoen van de belasting terug.