'Goedkoop' online beleggen? Intermezzo

Het web en de computer zetten de beleggingspraktijk op zijn kop. Beleggen werd drastisch goedkoper en ‘democratischer’: kennis die vroeger was voorbehouden aan professionals is nu vrijelijk beschikbaar en uitwisselbaar via internet. Zelfs vermogensbeheer, het uitbesteden van je beleggingen aan die professionals, is niet langer voorbehouden aan particulieren met een ton of meer. Maar is zelf beleggen niet nog veel goedkoper? Daarover had deze column moeten gaan, als de derde aflevering in een kleine serie over de trend naar online beleggen. De eerste twee, opgehangen aan de nieuwe vermogensbeheerder OXBY, leidden echter tot dusdanig scherpe reacties op Twitter dat een intermezzo met tekst en uitleg op zijn plaats is.

OXBY ,,goedkoop??”, tweette Peter Verhaar, mede-oprichter van online-pionier Alex. Hij vroeg zich af of ik belangen had bij het promoten van OXBY. Dat is niet zo. De enige die mij voor deze column betaalt, is NRC Handelsblad. Bij de producten en aanbieders die ik hier behandel, heb ik verder geen enkel persoonlijk belang. Ik voer ze op als voorbeelden waarvan ik denk dat die relevant zijn voor de lezer.

OXBY koos ik omdat het de nieuwste online vermogensbeheerder is. Ik heb nooit beweerd of willen suggereren dat OXBY de beste is, of de goedkoopste. In de tweede column rekende ik voor dat de kosten van OXBY – jaarlijks 1,14 procent vaste kosten, circa 0,25 procent transactiekosten plus een prestatievergoeding van 12,5 procent (alleen bij winst) – de belegger jaarlijks 1,4 tot 1,9 procentpunt aan rendement kunnen schelen. In feite is dat effect nog iets groter: 1,6 tot 2 procent. Tot voor kort vermeldde OXBY niet de kosten van de trackers – 0,2 procent – waardoor de vaste kosten stijgen tot 1,34 procent per jaar. Inmiddels staan de tracker-kosten wel op de website, in een kostenvergelijking met ABN Amro, Rabo, ING en SNS. Bovendien claimt OXBY dat het risico’s beter beheerst dan de grote banken op basis van een virtuele test over de periode 2000 - 2011. Of ze die claim waar kunnen maken, zal moeten blijken en daar kom ik dus zeker op terug.

OXBY blijft veel goedkoper dan die vier. Maar het is een stuk duurder dan concurrenten als Alex Vermogensbeheer – jaarlijks 0,9 procent vaste kosten, geen transactiekosten en een prestatievergoeding van 10 procent – en Ohpen – jaarlijks 1 procent vaste kosten, wel transactiekosten, geen prestatievergoeding. Dat verzuimde ik vorige week te vermelden, ook nog eens onder de kop ‘Goedkoop online beleggen’. Wat zeker niet als propaganda was bedoeld, kon daardoor toch zo worden uitgelegd. Dat overkomt me geen tweede keer. Maar verder zal ik blijven schrijven als de verbaasde toerist in beleggingsland die ik ben en, naar ik stellig denk, ook de meeste van mijn lezers.

Volgende week het echte deel drie: is zelf doen goedkoper?

Joost Ramaer