‘Geen gevolgen Mauro na uitspraken Leers’, oppositie wil opheldering

Tegenover de NOS ontkent een woordvoerder van Gerd Leers dat Mauro Manuel alsnog terug moet naar Angola. De opmerkingen van de minister voor Immigratie en Asiel over de 19-jarige jongen die “de boel belazert” zullen verder geen rol spelen in zijn zaak.

Mauro met zijn pleegouders tijdens een manifestatie voor een verblijfsvergunning voor de asielzoeker vorig jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

Tegenover de NOS ontkent een woordvoerder van Gerd Leers dat Mauro Manuel alsnog terug moet naar Angola. De opmerkingen van de minister voor Immigratie en Asiel over de 19-jarige jongen die “de boel belazert” zullen verder geen rol spelen in zijn zaak.

Dat heeft politiek-verslaggever Ron Fresen van de omroep opgetekend uit de mond van Kamerlid en woordvoerder Immigratie en Asiel, Raymond Knops.

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen CDA @RaymondKnops zegt dat wel of niet jokken in zaak #Mauro geen rol mag spelen. Heeft #Leers nl. beloofd en CDA zal minister er aan houden

‘Slechts algemene opmerkingen’

Of hij nou “gejokt” heeft of niet, Leers zal het Mauro niet aanrekenen, zoals hij in december al beloofde. Toen kreeg de veelbesproken jongen een tijdelijke verblijfsvergunning. Naar aanleiding van de berichtgeving in Trouw eist de oppositie uitleg van de minister. Maar die heeft volgens Knops alleen maar “algemene opmerkingen” gemaakt over het asielbeleid en daar kunnen geen conclusies uit kunnen worden getrokken voor de kwestie-Mauro, aldus de NOS.

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Na alles wat er gebeurd is over de rug van ’n jongen & zijn pleeggezin opnieuw PVV paaien. #Leers is alle schaamte voorbij #gezag #failliet

GroenLinks beschuldigt Leers ervan dat hij de PVV probeert te paaien over de rug van Mauro. Tofik Dibi, Kamerlid namens GL, beweert dat de Trouw-verslaggevers bij hun citaten blijven. De PvdA vindt dat Leers zelf vlug de onduidelijkheid rond zijn uitspraken moet wegnemen.

Reactie overheid: Mauro mag opleiding afmaken

In een oficiële schriftelijke reactie van de Rijksoverheid is gezegd dat de Angolese asielzoeker zijn opleiding in Nederland gewoon mag afmaken met zijn studievisum.

“Dat Mauro eerder had gejokt over zijn precieze geboortedatum, achternaam en paspoort, was al bekend en is hem voor zijn visum niet aangerekend gezien zijn leeftijd toen. De suggestie in Trouw dat minister Leers het studievisum van Mauro voortijdig zou beëindigen, is geheel onjuist. Leers heeft daarover niets gezegd in een gesprek met een freelance luchtvaartverslaggever van Trouw, afgelopen woensdag in Angola.”

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Opzichtige afleidingsmanoeuvre van ministerie: ‘Mauro mag opleiding gewoon afmaken’. Het gaat om wat daarna gebeurt…
    • Jules Seegers