FIFA: clubs moeten olympiërs afstaan

Voetbalclubs zijn verplicht spelers af te staan die worden opgeroepen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Londen. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA gisteren besloten. Het olympische voetbaltoernooi is bedoeld voor spelers tot 23 jaar, maar elke bondscoach heeft de mogelijkheid drie dispensatiespelers te selecteren.

De beslissing is opmerkelijk, omdat de Olympische Spelen niet op de officiële wedstrijdkalender van de FIFA staan. De nationale competities en de voorronden van de Champions League lopen daardoor komende zomer parallel met de Zomerspelen.

Vier jaar geleden zorgde het olympische voetbaltoernooi in Peking voor ophef. FC Barcelona weigerde sterspeler Lionel Messi vrij te geven, net als Werder Bremen met Diego en Schalke 04 met Rafinha.

De clubs werden in het gelijk gesteld door het internationale sporttribunaal CAS, maar de spelers kregen onder druk van FIFA-voorzitter Sepp Blatter alsnog toestemming van hun werkgever. Messi behaalde met het Argentijnse elftal olympisch goud in China.

De FIFA maakte ook bekend dat de aanpassing van de wedstrijdkalender definitief is, waardoor vanaf 2014 geen oefeninterlands meer in augustus kunnen plaatsvinden. Ook treedt, in navolging van de UEFA, in 2013 voor het eerst een vrouw toe tot het 24-koppige uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond.