Eindeloze grappen over banale kwesties

How I met your mother, seizoen 4,32 afl. van 22 minuten.€21, 99

„Oh my God, ik wil je gewoon in mij voelen.” De vrienden uit de Amerikaanse komedieserie How I met your mother zijn in extase. Gezeten in een klein restaurant ergens in Manhattan heeft een getatoeëerde kok hun net de allerlekkerste hamburger ooit geserveerd. Jarenlang heeft Marshall Eriksen (Jason Segel) gezocht naar de perfecte hamburger die hij ooit, vlak na aankomst in New York, in een obscuur eettentje at. Omdat hij de naam van de zaak was vergeten, kon hij zijn ideale hamburger jarenlang niet terugvinden. Dat hij na een lange zoektocht eindelijk opnieuw in het sappige vlees van zijn herinnering kan bijten, maakt hem dolgelukkig. „Het knapperige broodje, de zure smaak van de augurk, de manier waarop de mayonaise tegen het vlees aankleeft...”

In How I met your mother wordt Marshalls obsessie breed uitgemeten. Het is een basisingrediënt van deze komedieserie, want in iedere episode wordt wel een banaal onderwerp aangesneden waarop een eindeloze reeks grappen volgt. Zo gaat de derde aflevering over Ted’s intense afkeer van het saaie New Jersey en wordt in de vijfde aflevering de kwestie aangekaart of je wel of niet je ex moet uitnodigen op je huwelijksfeest.

Daarmee heeft de show sterke overeenkomsten met de populaire Amerikaanse serieFriends, die zich eveneens afspeelt in Manhattan en draait om een groepje vrienden die onafscheidelijk zijn. Maar in tegenstelling tot Friends zit er in How I met your mother een rare twist. De serie begint in 2030 wanneer hoofdrolspeler Ted Mosby (Josh Radnor) aan zijn kinderen vertelt hoe hij hun moeder tegenkwam. In één grote flash-back, beginnend in 2005, zien we hoe Ted als 27-jarige architect samenwoont met zijn twee beste vrienden, hamburgerfreak Marshall en zijn vrouw Lily Aldrin (Alyson Hannigan). Dit vriendentrio wordt dagelijks bezocht door Robin (Cobie Smulders) en rokkenjager Barney (Neil Patrick Harris). Gezamenlijk hangen ze thuis op de bank of in hun favoriete bar waar ze de gasten van hun vaste plek wegjagen.

Net als bij Friends schuilt de kracht van de serie in het absurdisme. Leuk is dat er af en toe grappen worden gemaakt over kwesties die in het onderbewuste van de geest spelen en dus niet vaak worden uitgesproken. Zoals in aflevering vijf, waarin Ted gaat trouwen met Stella die al een kind heeft met haar ex Tony. Op de dag van het huwelijk zegt Tony tegen Ted: „Vanavond ga je hem in de moeder van mijn kind stoppen.” Ahum. Pijnlijk of grappig?

Rosan Hollak