Dr. John The Night Tripper swingt weer keihard

Dr. John heeft op zijn album ‘Locked Down’ het ultieme funkgevoel weer. Deze keer deelt hij het met Dan Auerbach van The Black Keys.

Mac Rebennac laat zijn alter ego, voodoopriester Dr. John The Night Tripper, herleven.
Mac Rebennac laat zijn alter ego, voodoopriester Dr. John The Night Tripper, herleven. Foto Hollandse Hoogte

Locked Down: in muziektermen betekent het dat alles op zijn plaats valt en dat muzikanten samen de juiste groove hebben gevonden. Mac Rebennac alias Dr. John heeft die opperste staat van muzikantschap al vaak bereikt in zijn meer dan vijftigjarige loopbaan. Op 71-jarige leeftijd belichaamt hij de funk van New Orleans. Als zanger, pianist en componist maakte hij onsterfelijke songs als Right place wrong time en I walk on guilded splinters.

Des te verheugender is het dat Dr. John het ultieme funkgevoel opnieuw gevonden heeft met jonge muzikanten. Dan Auerbach van The Black Keys produceerde Locked Down, een album waarop Mac Rebennac weer net zo keihard swingt als zijn oude alter ego Dr. John The Night Tripper. In 1968 verzon Rebennac deze flamboyante podiumpersoonlijkheid, geïnspireerd op een uit de overlevering bekend gebleven voodoopriester uit de negentiende eeuw, om een gezicht te geven aan de onweerstaanbare cocktail van New Orleans-funk en psychedelische pop op zijn debuutalbum Gris-Gris. The Night Tripper komt nu weer tot leven, onder meer in de oude hoofdtooi met veren, kippenbotjes en amuletten die Dr. John op de hoes van Locked Down weer het mysterieuze medicijnmannenuiterlijk van toen geeft.

The Night Tripper liet zich in Nederland voor het eerst zien tijdens het Holland Pop Festival (1970) in Rotterdam, beter bekend als ‘Kralingen’. Dr. John herinnert zich dat Hollandse Woodstock nog maar al te goed, omdat hij meteen na zijn optreden terug naar Londen moest om zijn album The Sun, The Moon and Herbs af te maken. Ook toen verdrongen de popsterren zich om aan de sessies mee te mogen doen. Mick Jagger en Eric Clapton behoorden tot de smaakmakers die zich koesterden in de schaduw van de meester.

Funknology, noemt hij de wetenschap die ten grondslag ligt aan de groove in zijn muziek. „Toen ik als jonkie mijn eerste sessies in de opnamestudio deed, zei drummer Earl Palmer dat ik funkybutt moest spelen. Funk stond voor smerig en met funkybutt bedoelde hij muziek waar je kont van gaat swingen. Zo lang het swingde, was het goed. Die mentaliteit hebben sommige rockmuzikanten vastgehouden. Ik herken dat bij Dan Auerbach en The Black Keys.”

My children, my angels zingt hij in een zompige pianoballade op het nieuwe album. „Wat ik mijn kinderen mee wil geven is dat ze het spirituele boven het materiële moeten verkiezen. Juist de arme mensen hebben het moeilijk, nadat velen van hen bij de overstroming na de orkaan Katrina hun huis zijn kwijtgeraakt. Ik zet me in voor die mensen met muziekprojecten en songs over hun ervaringen, omdat ze het ware New Orleans vertegenwoordigen. De muziek van mijn stad laat zich niet uitbannen door een natuurramp. Het zit in de mensen. Of beter gezegd: het zit in de manier waarop wij in New Orleans onze kont bewegen op de maat van de muziek.”

Locked Down verschijnt vandaag via Nonesuch/Warner. Dr. John speelt op 2 juli in Paradiso.