Dodental bomaanslagen Thailand loopt op tot veertien

Bij een driedubbele bomaanslag in de Thaise stad Yala kwamen vandaag veertien mensen om. Een reddingswerker loopt langs een wrakstuk. Foto AFP / Muhammad Sabri

Het aantal dodelijke slachtoffers van de drie bomaanslagen in het zuidelijke stad Yala in Thailand is opgelopen tot veertien. Meer dan zeventig mensen raakten gewond.

De drie bommen ontploften eerder vandaag vlak na elkaar in het zakendistrict vlakbij de grens met Maleisië. De bommen waren verstopt in auto’s en een motor.

Vooral de derde bom maakte veel slachtoffers. Die ging af toen al veel omstanders waren gaan kijken bij de ravage die de eerste twee explosieven hadden aangericht. Ook bij een hotel in de stad Hat Yai is een explosie geweest. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Nos-verslag van bomaanslagen in Thailand:

Vaker bomaanslagen in grensgebied met Maleisië

In het grensgebied met Maleisië worden vaker aanslagen gepleegd. De regio was tot 1909 autonoom. Islamitische vrijheidsstrijders willen dat de regio weer onafhankelijk wordt.

Bomaanslagen zijn een veelgebruikte tactiek van islamitische opstandelingen. Sinds in 2004 de opstand in drie zuidelijke provincies van Thailand begon kwamen zeker vijfduizend mensen om het leven.

    • Niels Posthumus