Deeltijdstudies fors duurder

Studeren in deeltijd wordt bij veel opleidingen een stuk duurder. De ministerraad keurde vrijdag plannen goed van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) waarin de financiering van deeltijdstudies op de schop wordt genomen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels in 2017 van kracht worden.

Studenten die in de toekomst een deeltijdstudie willen volgen in sectoren van „bijzonder maatschappelijk en economische belang” krijgen een beurs om de kosten (deels) te kunnen betalen. Universiteiten en hogescholen ontvangen echter geen bijdrage meer van de overheid, zoals nu. Zij zullen daarom een hoger collegegeld moeten vragen, mogelijk meer dan 10.000 euro per jaar. Het is onduidelijk of de beurs die het kabinet wil verstrekken deze kosten dekt.

De beurs zal alleen beschikbaar komen voor mensen die een deeltijdopleiding willen volgen op het gebied van onderwijs, zorg of een van de economische topsectoren die het kabinet heeft aangewezen. Wie straks in de avonduren een opleiding rechten, kunstgeschiedenis of bedrijfseconomie wil doen, zal dat zelf moeten betalen.