China kritisch over sancties VS tegen Iran - wel afbouw olie-import

China heeft kritiek op de gisteren door de Amerikaanse president Obama ondertekende sancties tegen Iran en instellingen die zaken blijven doen met Iran na juni dit jaar. Foto AFP / Saul Loeb

China heeft zich zaterdag negatief uitgelaten over de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama om sancties op te leggen aan landen die olie kopen van Iran. China is een van de grootste importeurs van Iraanse olie.

Obama keurde gisteren een aantal sancties tegen Iran goed. De sancties, die eind juni in werking treden, zijn gericht tegen buitenlandse financiële instanties die zaken doen met de Iraanse centrale bank. Als deze bedrijven ook in de Verenigde Staten actief zijn mogen ze vanaf juni geen Iraanse olie meer kopen of verkopen.

Het Westen vreest dat Iran een kernwapen wil fabriceren en hoopt het land daar met de sancties vanaf te kunnen houden. Iran ontkent die aantijgingen.

China bouwt import Iraanse olie wel af

China is van mening dat Washington niet het recht heeft andere landen eenzijdig te straffen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken zei in een korte reactie vandaag:

“Het Chinese standpunt is dat wij het altijd veroordelen als één land unilateraal sancties oplegt aan een ander land.”

Maar de Chinese veroordeling komt ook voort uit de eigen belangen van dat land. China zou, als een van de grootste importeurs van Iraanse, zijn eigen belang natuurlijk ook sterk schaden als het akkoord zou gaan met de door de VS opgelegde sancties en in één klap geen Iraanse olie meer zou importeren.

Reportage Al-Jazeera over sancties tegen Iran:

Achter de schermen heeft Washington China er geregeld van proberen te overtuigen dat dit land zijn olie ook uit een ander land dan Iran zou kunnen halen. Saudi-Arabië bood bijvoorbeeld al aan de ontstane leemte op te vullen toen de Chinese premier Wen Jiabao eerder dit jaar een bezoek aan verscheidene Golfstaten bracht.

Mede daardoor is China wel bereid in stilte de import van Iraanse olie langzaam iets af te bouwen. De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte gisteren in een toespraak nog maar eens dat er wereldwijd genoeg olie is om de boycot van Iran zonder grote economische gevolgen te kunnen doorvoeren.

Die gevolgen liggen zeer gevoelig, omdat de olieprijs al tijden bijzonder hoog is.