Burgemeester ontkent dat er iets mis is met nazorg na schietpartij Alphen

Burgemeester Eenhoorn begrijpt niets van de kritiek van PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch op de nazorg voor de slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof vorig jaar.

Die slachtoffers zouden zich volgens Marcouch in de steek gelaten voelen. Het Kamerlid deed zijn uitspraken na een gesprek met 35 slachtoffers van het bloedbad. Hij zei tegen RTL Nieuws:

“Mensen zijn boos en gefrustreerd. Een jaar geleden zagen ze de premier, de minister en de burgemeester, maar daarna werd het doodstil.”

Ook het Rijk zou volgens Marcouch veel meer steun moeten bieden aan nabestaanden en slachtoffers die het bloedbad hebben overleefd.
Vorig jaar op 9 april schoot Tristan van der Vlis in De Ridderhof zes mensen dood. Hij verwondde er nog heel wat meer. En pleegde na zijn daad zelfmoord.

‘Nazorg bestaat nog steeds en zal één à twee jaar blijven voortduren’

Eenhoorn spreekt tegen dat de nazorg voor betrokkenen bij de schietpartij onvoldoende is. Volgens de burgemeester is er zelfs nu nog altijd nazorg. Slachtoffers worden begeleid door hulpverleners en er zijn speciale lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd.

In het begin had Eenhoorn volgens eigen zeggen bovendien regelmatig persoonlijk contact met de families van de overleden slachtoffers. En dat contact is er nog steeds, zegt hij, alleen is de frequentie minder geworden. Mede doordat nabestaanden hebben gezegd dat ze behoefte hebben aan rust.

De burgemeester zegt op de website van zijn gemeente:

“Contact met alle ooggetuigen was lastig, omdat de wetgeving mij niet toestaat vrij over deze gegevens te beschikken. Ik reken erop dat mensen met klachten zich, zoals tot nu toe ook is gebeurd, zich bij mij willen melden. Dan kunnen wij samen kijken naar verbetermogelijkheden.”

De gemeente Alphen aan den Rijn zegt dat ook hulp wordt geboden bij psychische of financiële problemen. De gemeente verwacht die nazorg nog zeker één tot twee jaar vol te houden. Maandag 9 april, Tweede Paasdag, wordt de schietpartij herdacht.