Binnenkijken bij Harry en Corrie Swaak

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij Harry en Corrie Swaak.

foto: thijs wolzak

Huis: Een voormalig waterfilter bij het Kopje van Bloemendaal, een Rijksmonument dat in 2001 door gepensioneerd ondernemer Harry Swaak en zijn echtgenoot Corrie, fotografe en keramiste, is verbouwd tot woonhuis. Harry Swaak: „Toen we het kochten was het een verwaarloosde betonnen bak, die vol lag met zand en grind. We hebben er vloeren in laten leggen en er zijn ramen en daklichten in gezaagd. Het vloeroppervlak meet 9 bij 23 meter en het plafond zit op 8,5 meter – een heerlijk ruim huis, waar je fijn in kunt rondlopen. De akoestiek is niet zo best, maar het is goed geïsoleerd: ’s zomers lekker koel, in de winter lekker warm.”

Interieur: „Als ik chic zou willen doen, dan noem ik het eclectisch. Maar we doen maar wat. Dit is een pakhuis vol herinneringen. Neem die twee houten klapstoelen die je achter ons ziet staan. Dat zijn stoelen uit de jaren vijftig van Niko Kralj, een Sloveense ontwerper. Ze zitten heerlijk en zijn helemaal niet duur.”

Van Ikea: „Negen meter Billy-boekenkasten.”

Bij brand meenemen: „Een onmogelijke vraag in de categorie wie is je liefste kind. Al 50 jaar verzamelen we kunst. Honderden voorwerpen die allemaal bij ons horen. Ik moet toch iets noemen? De fotoalbums met de familiefoto’s.”

Bijzonderheid: „Ik heb ons huis Domvs Cornelia genoemd, een eerbetoon aan mijn vrouw. Op een van die ingestorte huizen in Pompeï zag ik eens een bord met die naam. Het past ook goed: qua contouren is ons huis net zo a-modieus als die Romeinse huizen.”