'Ambtenaar lekte naar spionerend echtpaar'

Een Nederlandse ambtenaar is vrijdag in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van ambtelijke omkoping en „voorbereidingshandelingen om het verspreiden van staatsgeheimen mogelijk te maken”. De 60-jarige man uit Den Haag zou zeven jaar vertrouwelijke informatie hebben gelekt naar een echtpaar dat in Duitsland woont.

Dat maakte het Haagse Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekend. De ambtenaar, consulair medewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, is 24 maart gearresteerd.

In ruil voor informatie zou de man maandelijks geld hebben gekregen van het echtpaar in Duitsland, dat sinds oktober vorig jaar vastzit op verdenking van spionageactiviteiten voor de Russische inlichtingendienst. De nationaliteit van het echtpaar is niet bekendgemaakt.

Volgens het OM had de verdachte ambtenaar staatsgeheime „voorwerpen” in zijn bezit: gevoelige informatie die bij uitlekken de Nederlandse staat kan schaden. Nog onderzocht wordt of hij die ook daadwerkelijk heeft gelekt. Op het verspreiden van staatsgeheimen staat maximaal 7,5 jaar gevangenisstraf. De man wordt ook verdacht van witwassen en het bezit van een vuurwapen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambtenaar geschorst.