‘Als student deed ik veel stom werk’

Annemarieke Willemsen (42) is conservator van de afdeling Middeleeuwen in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Van klachten over cultuurbezuinigingen wil ze niets weten. „Zelfmedelijden keur ik af, want dit is een geweldige baan.”

Foto Maurice Boyer

Archeologie

„Ik hield altijd al van dingen die oud waren. Als kind was ik degene die tijdens vakanties de kastelen wilde bezoeken. En dan het liefst de gebieden waar geen bezoekers mochten komen: kerkers en onderaardse gangen. Ook in mijn onderzoek kijk ik het liefst naar onderwerpen waarover nog weinig geschreven is.”

Kinderspeelgoed

„Mijn promotieonderzoek ging over kinderspeelgoed in de Middeleeuwen. Een bizarre keus, want het onderwerp en de methode waren ongebruikelijk. Bovendien bestaan er geen boeken en indexen van. Dus ik moest eindeloos door handschriften bladeren in de bibliotheken. Het was monnikenwerk, maar het leverde me veel publiciteit op omdat ik de eerste was die erover schreef. Dat het boek gepresenteerd werd in de sinterklaasmaand hielp natuurlijk ook wel mee.”

Rijksmuseum van Oudheden

„Dit museum heeft de mooiste collectie die er op mijn terrein bestaat. Na mijn promotie kwam de functie van conservator Middeleeuwen vrij. Je staat met je boek onder je arm en kunt meteen bij het beste museum op je vakgebied aan de slag. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken.”

Dozen nieten

„Als student heb ik veel ‘stom werk’ gedaan om mijn opleiding te financieren. Eieren doorkijken; folders in de bus stoppen. Maar dozen nieten is toch wel het dieptepunt. Na een half uur lagen mijn handen al open. Er zijn mensen die dat dag in dag uit doen! Die ervaring heeft mij gewapend tegen zelfmedelijden. Dat keur ik echt af. Ik zal niet snel klagen over mijn baan, omdat ik ook de andere kant heb gezien. Hoezeer er ook bezuinigd wordt, er is ontzettend veel slechter werk.”

Promoveren

„Een bepalend moment in mijn carrière was toch wel mijn promotie Dan krijg je de bevestiging: ik kán iets. Je staat ineens zelfstandig voor een onderwerp. Daarvoor gaat het altijd nog onder begeleiding en worden je stukken gecorrigeerd. Dan kun je leunen op anderen.”

Beste advies

„Een van mijn studievrienden zei ooit: je moet doen wat je graag wilt doen, ook als je niet zeker weet of je het wel kunt. Dat is een waardevol advies gebleken. Ook als iets moeilijk is, ga ik voor dingen die ik nog moet uitvinden. Daarin ben ik voortdurend gestimuleerd door de mensen om mij heen. Ik functioneer beter als mijn dierbaren waarderen wat ik doe, dan wanneer ik doe wat algemeen gewaardeerd wordt.”

Kennis overdragen

„Ik wil alles weten. Die kennis draag ik vervolgens ook graag weer over. Als ik de gelegenheid krijg iets te vertellen, met name aan een groter publiek, dan zal ik die kans niet voorbij laten gaan. Onderzoek doe je niet voor jezelf. Daarom publiceer ik ook regelmatig. Er zijn bovendien talloze onderwerpen waar ik veel van weet, ook buiten de kunst. Ik ben een gevreesd tegenstander bij Triviant.”

Ambitie

„Vorig jaar was ik 12,5 jaar in dienst van dit museum. Ik heb me toen afgevraagd of ik nog iets anders wil gaan doen. Als ik een mooiere collectie zou willen hebben dan hier, dan moet ik naar het buitenland. En ik ben toch wel heel erg gefocust op de Nederlandse Middeleeuwen. Daarom denk ik: laat maar komen. Als ik al die mooie dingen kan blijven doen, is de kans vrij groot dat ik de 25 jaar zal volmaken.”