achter het stuur We zijn wel erg verslaafd geraakt aan olie’

Bastiaan Ragas (1971), zanger, acteur en schrijver.

Wat was uw eerste auto?

„Een Opel Corsa 1.2S. Heel indrukwekkend hoor, je eerste eigen auto. De vrijheid, het gemak en het romantische idee dat je er zó mee naar Parijs kan rijden. Dat heb ik er trouwens nooit mee gedaan.”

Wat rijdt u nu?

„Een Peugeot 3008 HYbrid4. Met een diesel- en een elektromotor. Die vraagt niet om hard rijden en hij brengt me op een prettige en solide manier van A naar B. Goed dat dit soort auto’s er komen, want we zijn met z’n allen wel erg verslaafd geraakt aan de olie.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In één keer. Ik herinner me nog precies het moment dat ik daarna voor het eerst in m’n eentje de weg op ging. Dan heb je hetzelfde gevoel als wanneer je voor het eerst met je vriendinnetje in bed ligt: mag dit wel?”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Ik vrees dat hier de mannen gaan winnen. Vrouwen rijden gewoon minder vaak, ik denk dat het daaraan ligt. En ze anticiperen te weinig op het rijgedrag van mannen.”

Wat is het gekste dat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„Op mijn vijftiende de Buick Park Avenue van mijn vader meegenomen om er ’s avonds mee te gaan crossen op een afgelegen bouwterrein. Kwam er een politieman vragen wat ik daar in het donker aan het doen was en of hij even mijn rijbewijs mocht zien… Het liep met een sisser af.”

Wat is het grootste bedrag dat u ooit aan een auto hebt uitgegeven?

„Ongeveer 70.000 gulden, in 1995 voor een Porsche 911 2.2 S uit 1973. Die heb ik nog steeds trouwens.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…onmiddellijk weer het plan intrekken om rond de grote steden 130 km/uur mogelijk te maken. Ik verwacht van een minister toch iets meer verantwoordelijkheidsbesef. Het zou, zeg ik erbij, sowieso mijn baan niet zijn.”