Sportweekend: de Ronde van Vlaanderen, en niets anders

Ronde van Vlaanderen 2011: winnaar Nick Nuyens in actie op de Kapelmuur in Geraardsbergen. Foto NRC / Bas Czerwinski

De Ronde. Zo wordt ze liefkozend genoemd. Onze wielergekke zuiderburen leven voor de Ronde van Vlaanderen. Vlaanderens mooiste, de Hoogmis. Morgen wordt de koers voor de 96e keer verreden en Tornado Tom is favoriet, achter Fabian Cancellara, dat wel.

Vorig jaar werd de Ronde gewonnen door de Belg Nick Nuyens, die er nu wegens een heupbreuk niet bij is. Hij was een onwaarschijnlijke winnaar, niet alleen omdat hij in zijn twee jaren bij Rabobank ervoor helemaal verloren leek:

“De hele dag zware benen, en toch winnen: van Nuyens accepteer je dat, gek genoeg. Op iedere helling gelost, maar triomferend in Meerbeke: het zij zo. Renner met feeling en intelligentie. Je ziet het ook aan hem af, dat Florentijnse koersen. Nooit domme stoemper geweest. En ook geen kromprater. Sluw en elegant in winst en verlies. Twee jaar lang was hij op de sukkel bij Rabobank. Ineens was alle panache weg. Fijngemalen tussen ongeluk en Hollandse arrogantie.” - Hugo Camps na Nuyens’ zege in De Morgen.

Vlaanderen is in aanloop naar de koers van het jaar weer in de ban van Tommeke Boonen. De Bom van Balen won binnen een week tijd de E3 Prijs en Gent-Wevelgem. De Waloniërs hopen misschien meer op Philippe Gilbert die tot nog toe geen vervolg gaf aan het koningsjaar 2011. Fabian Cancellara (winnaar 2010) lijkt bij de fans hoe dan ook de topfavoriet, zo blijkt uit de barometer van Het Nieuwsblad.

Het parcours: acht kasseienstroken en liefst tweemaal zoveel beklimmingen werken de renners morgen af. En dat alles in een ronde van 255 km die om 10.15 uur begint in Brugge en zeker zes uur later eindigt in Oudenaarde. Laatste Nederlandse winnaar? Adrie van der Poel in ’86:

Peter Winnen schreef deze week in zijn column voor NRC Handelsblad nog over de Hoogmis, die dit jaar de karakteristieke ‘Muur’ uit het parcours gewipt zag worden. Op bepaalde internetfora vond de oud-renner “minstens honderd synoniemen” van het woord ‘heiligschennis’, om het maar zacht uit te drukken.

“Zondag is de Ronde van Vlaanderen, zonder Muur van Geraardsbergen, maar wel met een op papier spetterende finale over drie maal de Oude Kwaremont. De eindstreep is getrokken in Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen. Nu het verlies van De Muur verwerkt is, rest Vlaanderen de verwachting van de onafwendbare Hoogmis. (…) De Ronde is altijd een schitterend ongeluk geweest.”

Hoe ziet die finale er dan precies uit? Welke kassein en klimmetjes worden daar nog een kopje kleiner gemaakt? Ronde-eigenaar Flanders Classics heeft het geprobeerd te visualiseren in deze video:

De uitzending omtrent de Ronde van Vlaanderen begint morgen om 09.00 uur op Sporza op België Eén. Karl Vannieuwkerke, Lieven Van Gils, José De Cauwer en winnaar in 2011 Nick Nuyens zitten dan voor u klaar. De NOS, met ongetwijfeld Mart Smeets en Maarten Ducrot schakelt vanaf 13.10 uur in.