Zeeuws mosselzaad mag naar de Waddenzee

Rotterdam. Zeeuws mosselkwekers mogen dit voorjaar mosselzaad overbrengen naar de Waddenzee. Het Ministerie van Economische Zaken heeft daarvoor een vergunning verleend. Het is de eerste keer dat dit soort transporten wordt toegestaan.

De mosselsector maakt zich al langere tijd hard voor de transporten, omdat de omstandigheden in de Waddenzee door het grotere voedselaanbod gunstig zijn voor de mosselkweek. De ecologische risico's werden echter tot nu toe te groot geacht.

Het Ministerie heeft het transport nu toegestaan, op voorwaarde dat alleen zaad wordt overgebracht en geen hele mosselen. Tussen een lading mosselen kunnen namelijk schadelijke soorten zitten.

Zo'n 42 kwekers gaan nu in april ongeveer honderd transporten van mosselzaad uitvoeren.

(Novum)