Waarom Romney gespaard werd

Het klopt van geen kanten, als je erover nadenkt.Verzet tegen ‘Obamacare’, het nieuwe zorgstelsel dat deze week werd getoetst door het Amerikaanse Hooggerechtshof, moet de sleutel worden waarmee de Republikeinen het Witte Huis gaan veroveren. Het stelsel is niet populair, en staat volgens de Republikeinen vooral symbool voor de uitdijende macht van de federale overheid.

Dus waarom gaan de Republikeinen straks een kandidaat aanwijzen die als gouverneur in Massachusetts in 2006 een zorgstelsel invoerde dat op cruciale punten sprekend lijkt op Obamacare? Dat is straks politieke zelfmoord in de debatten met Obama. Iedere kritiek op Obamacare kan Obama straks simpel pareren door erop te wijzen dat ook Romneycare een verplichte volksverzekering inhoudt. Hij zou hem zelfs kunnen feliciteren met de vlekkeloze wijze waarop Romney dit beruchte ‘individuele mandaat’ aan de man bracht in Massachusetts: driekwart van de inwoners is blij met het nieuwe zorgstelsel. Het maakt, hoe dan ook, iedere belofte van Romney ongeloofwaardig dat hij Obamacare op de eerste dag van zijn presidentschap zal intrekken.

Nog iets geks: Romneycare is goud in de handen van Romney’s Republikeinse tegenstanders. Toch speelde het in de twintig (!) televisiedebatten niet of nauwelijks een rol. Alleen Rick Perry (u weet nog wel) en Tim Pawlenty vielen Romney er op aan. Maar alleen Romney’s verweer haalde het nieuws. Hij wilde wedden met Perry om tienduizend dollar. Einde verhaal, want in de Amerikaanse media ging het weer over Romney’s geld, niet over de zorg.

Over deze kwestie schreef journalist en publicist Noam Scheiber dit uitstekende verhaal in The New Republic, (dat van de paywall af is!). Scheiber is goed ingevoerd, schreef recent een prima boek over Obama’s economisch beleid. De concurrenten lieten Romney wegkomen met zijn allerzwakste kant, omdat ze de tijd nog niet rijp vonden om het zwaarste geschut in te zetten. Immers: ze moesten om in de race te blijven niet Romney aanvallen, de koploper, maar elkáár.  Ze dachten ook dat de tijd nog niet gekomen was voor al te harde aanvallen. Daarbij: juist de kandidaten met de goed voorbereide campagneteams vielen snel uit (Huntsman, Pawlenty, Perry). De overblijvers, met name Rick Santorum en Newt Gingrich, hebben in hun campagne-à- l’improvise weinig belangstelling voor Romneycare. Ze voeren liever hun eigen heilige oorlogjes.

Mitt Romney komt, concludeert Scheiber, heel goed weg. Maar dit najaar heeft hij tegen Obama een bot wapen in handen. Rob Wasinger, oud-medewerker van Jon Huntsman, zegt daarover:

It’s absolute death for the GOP. We wouldn’t be able to take the biggest issue and use it to win votes this November.