Opinie

Verzuimgestapo

Youp

Als je je als caissière van de drogisterijketen Kruidvat ziek voelt, dan bel je niet met je filiaalchef, maar met een medewerker van Verzuimreductie.nl. Dit is een arbodienst waar het Kruidvat een contract mee heeft. Verzuimreductie.nl is de grootste verzuimdienst van Nederland. Ze zijn zelfs al shirtsponsor. Van Go Ahead Eagles. Dan moet je veel geld over hebben.

Hoe het werkt? De zieke caissière belt met een callcenter waar een ongeschoolde joker, door Verzuimreductie.nl heel eigentijds casemanager genoemd, je letterlijk de pyjama van je zieke lijf vraagt. Of je regelmatig menstrueert? Of je antidepressiva gebruikt? Waar de buikpijn precies zit? Of je ook diarree hebt? Of dat misschien komt omdat je op een bangalijstje staat?

De casemanager maakt van al deze medische gegevens een rapportje en stuurt dit door naar het Kruidvat. Naar de dokter van het Kruidvat? Nee hoor, gewoon naar een onderknuppel, een filiaalbaas die graag wil weten wanneer de caissière weer gaat rinkelen. De chef neemt de medische gegevens hongerig tot zich. Het televisieprogramma Zembla onthulde dit vorige week. Ik keek ernaar en heb veel delen van de verbijsterende documentaire een aantal malen teruggespoeld om zeker te weten dat het allemaal echt waar was wat er werd verteld. Het was waar.

De oprichter van Verzuimreductie.nl is een handige zakenman met niet meer dan twee zwemdiploma’s en die gozer weet volgens mij niet eens dat er een medisch beroepsgeheim bestaat. Maar dat weet de directie van het Kruidvat toch wel? Dat zijn toch geen hele domme jongens en meisjes? Die zijn toch gewoon opgevoed door ouders die weten dat je je medische klachten met een dokter onder vier oren en ogen deelt? Of is de Kruidvatdirectie te druk met het concurreren tegen Etos en Trekpleister? De directeur van het Kruidvat heeft dit contract met deze verzuimcharlatan toch gesloten? Toen heeft hij toch minimaal gevraagd hoe de lieverd dacht het ziekteverzuim binnen de drogisterijketen terug te dringen? Er zijn toch werkwijzen afgesproken? Toen heeft de directie toch gehoord dat het op deze manier zou gaan?

Wat is er aan de hand met iedereen? De Haagse hockeyboy Oerlemans hing samen met een aantal professoren (ik herhaal: professoren!!!!) 35 camera’s in en rond spreekkamers in het Amsterdamse VUmc. Hoe kon dit? Hoe kon het dat artsen in het VUmc vergaderd hebben over deze heikele kwestie en dat de conclusie was dat er geen enkel bezwaar was tegen meekijkende en -luisterende Oerlemansjes. Ondertussen doolde een zekere Giphart door het zelfde ziekenhuis met een badge op zijn witte jas en daarop stond stagiair. Giphart was bezig met een boekje. In toprestaurants had hij ook in de potten en de pannen van de sterrenkoks mogen loeren, dus waarom niet meekijken met een hartklepsmid op de afdeling cardiologie? Hier is door artsen over vergaderd en het is goedgekeurd!

Ik ben zo benieuwd naar een reactie van de Kruidvatbaas. Waar vergaderen jullie over? Hoe denken jullie eigenlijk over de kwetsbaarheid van jullie eigen personeel?

Gewoon fatsoenlijk nadenken over medisch-ethische zaken is toch niet zo moeilijk? Je eigen huisarts houdt toch ook geen spreekuur in een volle wachtkamer en laat de vragen toch niet stellen door de receptioniste? Je huisarts speelt de gegevens toch niet door aan jouw baas?

Hoe kunnen de cowboys van de verzuimgestapo zoveel speelruimte krijgen? Ik zag in de burelen van Verzuimreductie.nl ook die kale voetbalanalyticus Jan van Halst ronddolen. Hij was er directeur. Hij is er gisteren mee gestopt. En terecht. Met dit spul wil je niks te maken hebben. Het Kruidvat wel. V&D ook.

Verzuimreductie.nl heeft de afgelopen jaren allerlei prijzen gewonnen. Omdat ze zo slim zaken doen. Zegt veel over ons land. Heel veel. Nog even en we korten een miljard op de ontwikkelingssamenwerking. Zullen we ook wel een prijsje voor krijgen. Zijn we trots op.