Uitgelicht

Film

Fools Rush In (Andy Tennant, 1997, VS). Romantische komedie met scherpe randjes. Onenightstand van New Yorks baasje Matthew Perry en de geheel anders geaarde Mexicaanse fotografe Salma Hayek resulteert in een zwangerschap. Wat te doen? RTL8, 20.30-22.45u.

Watchmen (Zack Snyder, 2009, VS). Superheldenspektakel van de regisseur van 300, gebaseerd op de anarchistische visie van stripgoeroe Alan Moore. Diens twaalfdelige reeks Watchmen uit 1986 speelt zich af in een parallel universum waarin Nixon de Vietnamoorlog won en president bleef, superhelden verboden zijn en een kernoorlog met de USSR dreigt. Een grimmige morele fabel waarin zes antihelden de schijnwerper delen en het einde nog wranger is dan in de strip. Met Malin Akerman en Billy Crudup.RTL5, 20.30-23.50u.

Les témoins (André Téchiné, 2007, F). Getuigenis van Téchiné over de periode waarin aids ontdekt werd als vernietigend virus, is gecomponeerd als een muzieksonate in drie delen die elk een bijpassende titel hebben: ‘De onschuldige jaren’, ‘De oorlog’ en ‘De terugkeer van de zomer’. Met Michel Blanc, Sami Bouajila, Emmanuelle Béart, Johan Libéreau, Julie Depardieu, Constance Dollé.Ned.2, 23.10-01.00u.

Man on Fire (Tony Scott, 2004, VS/GB/Mex). Even gelikte als sadistische thriller waarin aan lager wal geraakte ex-CIA-agent Denzel Washington wraak neemt op de kidnappers van het rijke meisje dat hij had moeten beschermen. Met Christopher Walken, Mickey Rourke en Marc Anthony.BBC 1, 00.45-03.00u.

The Year of Living Dangerously (Peter Weir, 1982, AUS). Destijds door de Indonesische president Soeharto in zijn land verboden, beklemmende film die zich daar afspeelt in de tijd dat legerofficieren een (mislukte) putsch tegen president Soekarno uitvoerden. Jonge buitenlandcorrespondent zonder ervaring Mel Gibson valt met zijn neus in de boter als hij net in Indonesië is aangekomen. Hij wordt geholpen door de half-Chinese Billy Kwan (Linda Hunt kreeg er de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor) en diplomate Sigourney Weaver, met wie hij een relatie begint. BBC 2, 00.50-02.40u.

Informatief

Les trois glorieuses. Portret van Danielle Darrieux (94), Michèle Morgan (92) en Micheline Presle (89). De drie Franse filmactrices hebben, in carrières die in de jaren dertig begonnen, bij elkaar in bijna 300 films gespeeld. Allen hebben ze in Hollywood gewerkt, een relatie gehad met Jean Gabin, en Presle en Morgan zijn zelfs met dezelfde man getrouwd geweest. Vanavond geven ze zelf hun (soms malicieuze) commentaar bij de verzamelde archiefbeelden. Nederlands ondertiteld. TV5, 18.35-20.00u.

College Tour: Youp van ’t Hek. Twan Huys interviewt de populaire cabaretier en columnist. Studenten uit de zaal mogen vragen stellen.Ned.3, 20.25-21.20u.

Reporter: Onbemande vliegtuigen. Onbemande vliegtuigen met Hellfire-raketten en geleide bommen. In Afghanistan, Libië en Pakistan worden ze gebruikt om terroristen en vijandelijke strijders op te sporen en te doden. Ze kunnen bestuurd worden door iemand die veilig aan de andere kant van de wereld zit. Ook Nederland gaat ze aanschaffen, want ze zijn goedkoop en pilotenlevens worden gespaard.Ned.2, 21.25-22.00u.

Fatale fouten: Angst in Alkmaar. Serie die gemaakt is in samenwerking met het Openbaar Ministerie en aandacht besteedt aan waargebeurde zaken, die worden verteld aan de hand van interviews met de direct betrokkenen en reconstructies. Vanavond de opsporing van een groep jongens met messen en honkbalknuppels die begin 2005 op straat zomaar mensen aanvalt en ernstig verwondt. Ned.1, 21.30-22.25u.

Titanic with Len Goodman. Eerste uitzending van driedelige serie over het passagiersschip dat op 15 april 1912 zonk na aanvaring met een ijsberg. Ex-lasser Len Goodman, vroeger in dienst van Harland and Wolff, bouwers van de Titanic, laat zien dat de de scheepsramp nog steeds een rol speelt in het leven van nabestaanden van de slachtoffers en dat onder nazaten van de overlevenden nog steeds verhalen rondgaan over het drama. BBC 1, 21.30-22.00u.

Amusement

Yes we can. Absurde komische misdaadfilm rond twee sukkels die besluiten de oma van Obama (‘Obamama’), die ergens in een dorp in Kenia woont, te ontvoeren. Jordan en Michael delen al tien jaar een flat, zijn beroepswerkloos en gespecialiseerd in het kidnappen van huisdieren om met het losgeld hun karige inkomens aan te vullen. Ze hopen voor Obamama tien miljoen dollar te incasseren. De reis naar het Keniaanse dorp verloopt echter niet zonder problemen: al op het vliegveld van Nairobi weigert hun bankpasje en ze moeten ook nog op zoek naar een dubbelgangster voor Obamama. Arte, 22.00-23.35u.