Toeareg nemen stad noord-Mali in – coupleiders krijgen ultimatum van Ecowas

Coupaanhangers blokkeren zwaarbewapend het vliegveld van Bamako waar een vliegtuig met Ecowas-leiders tevergeefs probeerden te landen. Foto Reuters /Luc Gnago

Toearegrebellen hebben vandaag de stad Kidal ingenomen in het noorden van Mali. De nomaden vechten daar voor onafhankelijkheid. Ondertussen heeft het West-Afrikaanse landenoverlegorgaan Ecowas de coupleiders in Mali een ultimatum van 72 uur gegeven om de macht af te staan.

De strijd van de Toeareg was de belangrijkste reden voor de coup die vorige week werd gepleegd. De coup moest een einde maken aan het “incompetente regime” van president Amadou Toumani Toure, dat “niet in staat is het terrorisme te bestrijden”, werd toen gesteld. De onrust die de coup tot gevolg heeft, speelt de Toeareg echter vooralsnog alleen maar in de kaart.

De coupleiders vroegen daarom vandaag internationale hulp om de rebellen in het noorden te bestrijden. De kans dat die hulp er komt is nihil, aangezien over de hele wereld juist de coup zelf streng is veroordeeld.

De onrust in Mali lijkt dus voorlopig nog niet voorbij. Ook gisteren waren er volgens freelance journalist Martin Vogl in hoofdstad Bamako weer gevechten. Hij twitterde:

Twitter avatar martinvogl Martin Vogl Violence today at Bourse de Travail between pro & anti junta. Some serious injuries. Two large pools of blood in lobby.

Ecowas dreigt met economische blokkade van Mali

Ecowas kondigde ondertussen af dat de coupleiders in Mali binnen 72 uur de macht af moeten staan. Doen zij dat niet, dan zullen de bij de Ecowas aangesloten landen alle tegoeden van Mali bevriezen en de grenzen om het land afsluiten. Ook zullen havens en vliegvelden dan gesloten blijven voor transport en reizigers uit en naar Mali. Het Ecowas-lidmaatschap van Mali was eerder deze week al opgeschort.

De leiders van West-Afrikaanse landen ontmoetten elkaar gisteren in Ivoorkust, nadat een bezoek aan hoofdstad Bamako in Mali was afgezegd, omdat aanhangers van de coup de landingsbaan op het vliegveld barricadeerden. Vogl twitterde:

Twitter avatar martinvogl Martin Vogl Anti ECOWAS protestors were on the tarmac in Bamako so presidents due to meet junta turned back mid air.

Economische blokkade zal het de coupleiders erg moeilijk maken

Volgens analisten zal het erg moeilijk zijn voor de coupleiders in Mali de macht te behouden als er echt een economische blokkade komt. Mali is volledig omsloten door andere landen en is voor zijn handel dus volledig afhankelijk van zijn buurlanden.

De enige twee buren van Mali die niet bij Ecowas zijn aangesloten zijn Algerije en Mauritanië. Maar wil Mali via die landen zijn goederen in- en uitvoeren dan moet het transport dwars door de Sahara-woestijn plaatsvinden.

De coupleiders in Mali grepen ruim een week geleden de macht. De coup is extra pijnlijk, omdat Mali sinds 1992 juist een grote mate van democratie kende. Dat is vrij uitzonderlijk in dit deel van West-Afrika. President Toure, tegen wie de de coup zich anderhalve week terug richtte, was in 1991 zelf de leider van de coup die dictator Moussa Traoré afzette en democratische verkiezingen invoerde.