Suu Kyi: verkiezingen Birma niet écht vrij en eerlijk

Oppositieleider Aung San Suu Kyi staat nationale en internationale media te woord. Foto Reuters / Damir Sagolj

Zondag vinden in Birma de eerste vrije verkiezingen sinds 1990 plaats. Volgens oppositieleider Aung San Suu Kyi is er echter sprake van veel ongeregeldheden en zijn de verkiezingen vrij noch eerlijk te noemen.

Dat heeft de 66-jarige Nobelprijswinnaar Suu Kyi tijdens een persconferentie gezegd. Suu Kyi verwees daarbij naar de intimidatie van de oppositiekandidaten. Zo zijn kandidaten in aanloop naar de verkiezingen met stenen bekogeld en zijn campagneposters vernield. Volgens Suu Kyi zijn de “mensen in de officiële posities” hiervoor verantwoordelijk. Kyi:

“I denk niet dat we deze verkiezingen werkelijk als vrij en eerlijk kunnen beschouwen als we kijken naar wat er de afgelopen maanden is gebeurd. We zijn teveel ongeregeldheden tegengekomen.”

De pro-democratische oppositieleidster Suu Kyi mag voor het eerst weer aan de verkiezingen deelnemen sinds de militairen in 1990 weigerden de overwinning van haar National League for Democray te erkennen. In november 2010 werd haar huisarrest, dat jarenlang duurde, opgeheven.

Analisten menen dat de regering de verkiezingen hard nodig heeft voor haar internationale geloofwaardigheid en het versoepelen van sancties. De EU, de VS en de VN noemen de verkiezingen “een belangrijke test” voor Birma’s hervormingsbereidheid.

De verkiezingen gaan om 45 vacante zetels in het 644 zetels tellende parlement. Een overwinning van Suu Kyi en de oppositie zal weinig veranderen aan de machtsverhoudingen, maar haar wel voor het eerst een stem geven in het landsbestuur.