Surinaams parlement bespreekt amnestiewet

Volgens de aanhangers van Bouterse in het parlement betekent aanvaarding van het amnestievoorstel dat dat proces tegen Bouterse “onmiddellijk ophoudt”. Foto Reuters / Ranu Abhelakh

Het Surinaamse parlement bespreekt vandaag achter gesloten deuren de omstreden amnestiewet. Vorige week vrijdag zou de wet al besproken worden, maar toen melden zich te weinig parlementsleden om de vergadering te laten doorgaan. Verwacht wordt dat een meerderheid uiteindelijk voor de wetswijziging zal stemmen.

Als dit gebeurt betekent dit dat president Desi Bouterse en anderen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Decembermoorden niet verder worden vervolgd, meldt persbureau Novum. Onlangs opperden zes parlementsleden het plan, net nu het slepende proces, dat in 2007 van start ging, zijn einde nadert. Verwacht wordt dat justitie snel met een strafeis komt waarna de krijgsraad uitspraak zal doen.

Getuige: Bouterse heeft zelf twee slachtoffers omgebracht

Vorige week vrijdag had justitie een extra zitting ingelast om verdachte en getuige Ruben Rozendaal nogmaals te horen. Rozendaal verklaarde toen dat Bouterse op 8 december 1982 aanwezig was in Fort Zeelandia en zelf twee van de vijftien slachtoffers had omgebracht. Bovendien zou Bouterse Rozendaal geld hebben betaald en in wapens hebben gehandeld met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

Kritiek van juristen en politici

De uitbreiding van de amnestiewet heeft in Suriname en Nederland voor veel opschudding gezorgd. Ook Amnesty International en de VS lieten zich kritisch uit over het plan. Advocaat Gerard Spong liet weten dat als de wijziging er komt hij de staat Suriname wil aanklagen.

Volgens de aanhangers van Bouterse in het parlement betekent aanvaarding van het amnestievoorstel dat dat proces “onmiddellijk ophoudt”. Volgens juristen hoeft dat echter niet het geval te zijn, schreef NRC-redacteur Hans Buddingh’ vorige week in de krant.

“Volgens een groeiend aantal juristen en politici in Suriname hoeft de Krijgsraad, die de zaak tegen 22 verdachten behandelt, zich niets van het amnestievoorstel aan te trekken . Belangrijkste redenen: de amnestiewet is strijdig met de grondwet en met internationale verdragen over mensenrechten waarbij Suriname partij is. Zo zegt de grondwet dat „elke inmenging inzake de opsporing en vervolging en in zaken bij de rechter is verboden”.”

Gisteren werd duidelijk dat de politieke partij van Paul Somohardjo, Pertjajah Luhur, waarschijnlijk voor de wet zal stemmen. Hierdoor is er een meerderheid. De partij zit met Megacombinatie , de partij van Bouterse, in de regering.
Mogelijk wordt er maandag tijdens een openbare vergadering al over de wetswijziging gestemd.