Storing bij KPN - alarmnummer 112 dinsdag uur onbereikbaar

Een tweetal storingen heeft dinsdagnacht bij telecombedrijf KPN geleid tot onbereikbaarheid van het alarmnummer 112. Foto KPN

Vanwege een storing bij KPN waren afgelopen dinsdagnacht de helft van alle 112-meldkamers een uur onbereikbaar, meldt het bedrijf. Zestig telefoontjes naar 112 konden daardoor niet worden aangenomen.

Volgens KPN deden zich twee storingen voor vanwege onderhoudswerkzaamheden, maar konden die direct verholpen worden:

“In de nacht van dinsdag 27 maart op woensdag 28 maart hebben zich twee verstoringen voorgedaan in de dienstverlening 1-1-2. Hierdoor is het voor een aantal meldkamers korte tijd niet mogelijk geweest 1-1-2 meldingen aan te nemen. De verstoringen konden direct worden verholpen. De storingen zijn veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden aan het netwerk.”

Navraag van de website Tweakers.net wijst uit dat het om twee storingen van elk een half uur ging. Dertien meldkamers konden geen telefoontjes aannemen.

Oorzaak storing door fout bij doorschakeling centrale

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt aan Tweakers.net dat het fout ging bij de doorschakeling van de centrale in Driebergen naar lokale meldkamers. Ook zouden abonnees van andere telecomproviders de getroffen meldkamers niet hebben kunnen bereiken.

De onderhoudswerkzaamheden zijn direct stilgelegd. Ook is het grootste deel van de bellers door het ministerie van Veiligheid en Justitie getraceerd en bevraagd of er een noodsituatie is geweest en of zij geholpen zijn. De woordvoerder zegt tegen Tweakers dat er “geen complicaties zijn opgetreden” en ook dat het merendeel van de telefoontjes “niet echt” geweest zouden zijn.

KPN is een intern onderzoek gestart om de precieze oorzaak van de storing te achterhalen.