Spanje presenteert ingrijpende bezuinigingsmaatregelen

Workers repare a broken window of a Deutsche Bank office in Barcelona on March 30, 2012, a day after a general strike was held in Spain. Hundreds of thousands of protesters swamped Spain's streets on March 29, 2012 to back a general strike, marred by clashes in Barcelona. Demonstrations, overwhelmingly peaceful in most of the country, erupted in violence in a central portion of the northeastern city of Barcelona. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Workers repare a broken window of a Deutsche Bank office in Barcelona on March 30, 2012, a day after a general strike was held in Spain. Hundreds of thousands of protesters swamped Spain's streets on March 29, 2012 to back a general strike, marred by clashes in Barcelona. Demonstrations, overwhelmingly peaceful in most of the country, erupted in violence in a central portion of the northeastern city of Barcelona. AFP PHOTO / JOSEP LAGO Gisteren gingen de Spanjaarden in groten getale de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingen. Daarbij sneuvelden de nodige ruiten. Foto AFP / Josep Lago

De Spaanse regering heeft in de strijd tegen het begrotingstekort vandaag een bezuinigingsplan van 27 miljard euro gepresenteerd. Daarin staat onder meer de bevriezing van de salarissen van ambtenaren en het verhogen van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven.

Volgens vicepremier Soraya Saenz de Santamaria worden de overheidsuitgaven met 17 miljard euro teruggebracht. Minister van financiën Cristobal Montoro reageerde door te stellen dat het plan de meest ingegrijpende begrotingsvoorstellen is sinds Spanje in 1977 de democratie opnieuw invoerde. Op een persconferentie sprak hij:

“We nemen uitzonderlijke maatregelen omdat de situatie uitzonderlijk is.”

Het begrotingsplan is een poging de Europese Unie en investeerders ervan te overtuigen dat het land geen beroep hoeft te doen op het Europees noodfonds. Desondanks bestaat op de financiële markten de vrees dat het plan om het begrotingstekort terug te dringen naar 5,3 procent, ruim boven de toegestande grens van 3 procent, niet gehaald zal worden. Het land kampt momenteel met een krimpende economie en een werkloosheid van maar liefst 23 procent.

Gisteren gingen honderdduizenden Spanjaarden de straat op om te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen. Daarbij werden tientallen mensen gearresteerd.

Het voorstel zal dinsdag worden voorgelegd aan het Parlement en zal naar verwachting in juni formeel worden aagenomen.