Sok Khorn (13) had een dagje gespijbeld

De 13-jarige Cambodjaan Sok Khorn ging afgelopen dinsdag liever online spelletjes spelen in een internetcafé, dan naar school. Hiermee haalde hij zich de woede van zijn 40-jarige vader Sok Thoeun op de hals, die hem als straf vastketende aan een hoogspanningsmast, ergens in een noordelijk gelegen stadje in de provincie Battambang. Binnen twee uur werd Khorns ‘publieke vernedering’ een halt toegeroepen, toen buren de politie waarschuwden. Deze trommelden een slotenmaker op.

Plaatsvervangend politiechef Cheth Vanny verklaarde dat de vader dermate uit zijn slof was geschoten bij het aantreffen van zijn zoon in het internetcafé, dat hij de jongen meteen publiekelijk had afgerammeld en vastgeketend. Omwonenden beweerden later dat de jongen thuis vaker werd geslagen. De vader, die werkzaam is als motortaxichauffeur, sloeg op de vlucht na het incident, en wordt inmiddels gezocht voor kindermishandeling.

Cambodja heeft één van de laagste percentages internetgebruikers in Zuidoost-Azië. Van de 14 miljoen bewoners van het land is 1,5 procent aangesloten op internet. Nu het aantal internetcafés in stedelijke gebieden spectaculair toeneemt, ontdekken steeds meer tieners zonder internet thuis het online gamen.