Schatgraven en gekonkel

BN’ers zoeken naar een VOC-schat op een onbewoond Thais eiland.

De schat van De Oranje SBS 6, 20.30 - 21.30 uur

Albert Verlinde, deskundig op vele terreinen, vindt het onbegrijpelijk. Hoe kan SBS een ambitieus nieuw programma zo dom programmeren? Op vrijdagavond prime time, tegenover het vijfde seizoen van Holland’s Got Talent (op Verlinde’s RTL 4) en Flikken Maastricht op Nederland 1. Vragen om ellende, volgens Albert.

Kan zijn, maar het idee voor De schat van De Oranje is leuk. Of in ieder geval gebaseerd op een leuk gegeven. In augustus 1606 vond een hevige zeeslag plaats tussen Nederlandse en Portugese schepen bij Kaap Rachado, aan de westkust van Maleisië. De VOC stuurde elf schepen om Malakka op de Portugezen te veroveren, een strategisch bolwerk voor de specerijenhandel. De operatie mislukte, alleen het vlaggenschip De Oranje van kapitein Matelieff de Jonge wist te ontkomen.

Voor het SBS-programma is er bij verzonnen dat De Oranje op de terugweg een schat heeft verstopt op een Thais eiland. En dat dertien bekende Nederlanders die schat moeten gaan zoeken, door middel van opdrachten, aanwijzingen en onderling gekonkel. Elke week moet er eimand naar huis, de beste schatgraver wint na tien weken 35.000 euro. Inderdaad, klinkt als Expeditie Robinson, met iets meer eten.

‘Bekend’ is bij dit soort programma’s een rekkelijk begrip. Deelnemers zijn onder meer Liza Sips, Nadia Poeschmann, Prinses Inge, Rob Geus en Janice. Gelukkig is Emile Ratelband ook van de partij.

    • Mark Duursma