Robert M. hield pop vast tijdens verhoren

Tijdens politieverhoren mocht verdachte Robert M. een pop vasthouden. Dat bleek vanmorgen toen beelden uit die verhoren werden getoond in de Amsterdamse zedenzaak. Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaten van M. hadden een selectie gemaakt. De verdediging wilde laten zien dat M. berouw had getoond tijdens gesprekken met agenten. Het OM wilde het tegendeel aantonen.

Op de beelden van het OM was te zien en te horen hoe M. onderhandelde over de pop. Als hij die niet kreeg had hij „geen zin” om te spreken over de misbruikte kinderen. Toen hij de pop kreeg drukte hij die liefkozend tegen zich aan. Hij ondersteunde het hoofdje zoals dat bij een baby hoort.

In de selecties die werden getoond, waren de agenten begripvol tegen M. Te horen is hoe een agente tegen een snikkende M. zegt: „Ach mannetje toch, doet dit je verdriet?” Ze zegt ook dat M. wel tbs opgelegd zal krijgen en dat dat waarschijnlijk ook het beste voor hem is.

M. noemt zijn beeldmateriaal tijdens de verhoren zijn „kunstwerk”. Als die beelden ooit op internet zouden worden gezet, zou dat zijn bijdrage zijn aan „de groep waar ik bij hoor”. „Dan kunnen mensen er nog plezier aan hebben.”

Op de selectie van de verdediging beantwoordt M. de vraag of hij zich er wel eens bewust van was geweest dat het verkeerd was wat hij deed. Snikkend antwoordde M.: „Mijn hele leven lang.”

Later vandaag zouden de psycholoog en de psychiater worden gehoord die zowel Robert M. als Richard van O. hebben onderzocht in het Pieter Baan Centrum.