Politie: aangifte doen als meisje op sekslijst staat

De politie roept meisjes op aangifte van smaad te doen als ze op een zogeheten bangalijst staan. Banga is straattaal voor slet, en jongeren zouden elkaar via websites en mail ranglijsten sturen met meisjes die volgens hen makkelijk in bed te krijgen zijn. Soms krijgen meisjes op die lijsten een extra beschrijving over hóe makkelijk ze is. Bijvoorbeeld: doet het voor een drankje, of: stuurt naaktfoto’s.

De lijsten houden vaak weinig verband met de feiten: het plaatsen van een meisje op zo’n lijst is in veel gevallen een vorm van pesten, en dit soort lijsten wordt ook wel door meisjes gemaakt.

Het is niet duidelijk hoe wijdverbreid het gebruik van bangalijsten is. In Zeeland heeft een aantal meisjes bij de politie melding gedaan. Tot een aangifte is het nog niet gekomen, omdat de vervolging van dit type belediging of smaad ingewikkeld is, zegt een woordvoerder van de politie in Zeeland. De lijst was in dit geval niet meer dan dat: een lijst namen met daarboven ‘Bangalijst’. Bovendien was niet duidelijk wie de lijst had opgesteld, terwijl hij wel eindeloos vaak doorgestuurd was. In Meppel stonden leerlingen van scholengemeenschap Stad en Esch op een lijst die gisteren ineens opdook. De school heeft de ouders van de meisjes op de lijst benaderd en overleg gehad met de politie, die ouders aanbeveelt aangifte te doen.

In Almere is deze week een leerling van scholengemeenschap De Meergronden geschorst voor het opstellen van zo’n lijst. Naast leerlingen van deze school stonden er ook meisjes van andere scholen vermeld.

Het verschijnsel van online pesten is niet nieuw, ook niet met verwijzing naar seksueel gedrag. Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zegt dat ongeveer 7 procent van de jongeren last heeft van online pesten. „En dan zijn er nog veel mensen die wel gepest worden, maar daar geen last van hebben.”

Het beschuldigen van klasgenoten van losbandigheid is ook niet nieuw, zegt hij, vroeger gebeurde dat met een viltstift op de wc-deur van de school. Maar wat de online versie erger maakt, zegt hij, is dat het heel lang terug te vinden blijft, omdat sporen niet uitwisbaar zijn. Kinderen kunnen er ook niet aan ontsnappen: „Door de mobiele telefoon volgt het pesten ze nu naar huis.”

Verschillende media meldden eerder deze week dat een meisje uit Pijnacker zelfmoord heeft gepleegd omdat ze op een bangalijst stond. Die berichten blijken niet te kloppen.