Particuliere belegger welkom bij twee fondsen van Cyrte

Cyrte Investments, de investeringsmaatschappij die ooit werd opgericht door John de Mol en inmiddels in handen is van Delta Lloyd, gaat zich gedeeltelijk open stellen voor particuliere beleggers. Twee beleggingsfondsen, het wereldwijde Global Fund en het Latijns-Amerikaanse LatAm Fund, zullen via Delta Lloyd in Luxemburg een publieke notering krijgen. Dat zegt Cyrte-directeur Frank Botman in een interview met deze krant.

In 2005 ontstond Cyrte als rechtsopvolger van het privébeleggingsvehikel Talpa Capital van John de Mol. Het werd opengesteld voor een select gezelschap van institutionele beleggers en vermogende particulieren. Onder meer Delta Lloyd, de pensioenfondsen ABP en PGGM en de familie Blokker behoren tot de zogeheten limited partners.

Volgens Cyrte heeft de publieke verhandelbaarheid van de twee fondsen niets te maken met het feit dat de looptijd van sommige fondsen binnenkort afloopt en zittende investeerders hun rendement daarop willen opstrijken.

Het gaat Cyrte om „de expertise die in huis is breder te kunnen inzetten”. Veel toelichting op het plan voor de notering wil Cyrte noch Delta Lloyd niet geven. „Het plan staat nog in de kinderschoenen”, zegt Botman. Hij kan nog niet zeggen wanneer de beursnotering van de twee fondsen zal plaatsvinden.

Beide beleggingsfondsen zijn actief in mediagerelateerde bedrijven en andere sectoren waar technologie belangrijk is. Zo heeft het Global Fund onder meer belangen in De Telegraaf, Tomtom, Amazon, het Britse telecombedrijf Cable & Wireless Worldwide en het Britse Formule 1-team Williams Grand Prix. Volgens Botman heeft Cyrte sinds 2005 een rendement gehaald van minimaal 15 procent per jaar.

Het LatAm Fund werd eind 2007 met 700 miljoen euro in kas opgezet, om investeringen in de telecomsector van Brazilië te doen. Na drie jaar had het volgens fondsbeheerder Peter van Rooyen een rendement van 54 procent gehaald. „We hebben vervolgens 800 miljoen euro uitgekeerd aan onze investeerders en zijn met de overige 300 miljoen breder in Latijns-Amerika gaan beleggen.”

Cyrte Investment komt voort uit het beleggingsvehikel Talpa Capital van John de Mol. Sinds 2007 is Cyrte in handen van verzekeraar Delta Lloyd. Het fonds beheert miljarden aan beleggingen en boekte daarmee een omzet van bijna 65 miljoen euro in 2010. De nettowinst bedroeg een kleine 38 miljoen. 2011 was, volgens Cyrte, in omzet en resultaat een vergelijkbaar jaar.

Morgen in Economie: Frank Botman over Cyrte Investments

    • Philip de Witt Wijnen