Oud-premier De Jong (CDA) dreigt partij te verlaten

Oud-premier Piet de Jong dreigt zijn partij, het CDA, te verlaten als het kabinet-Rutte inderdaad bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking, meldt de NOS. Dat zei hij vanavond in het tv-programma Nieuwsuur.

De Jong (96), die van 1967 tot 1971 premier was namens de KVP (die later opging in het CDA), zei niets meer met de partij te maken willen hebben als het kabinet doorgaat met de bezuiniging. Hij zal zich ook met alle middelen verzetten tegen het bezuinigingsplan:

“Ik stap er dan uit en ga er tegen vechten, met mijn laatste krachten.”

Onderhandelaars Catshuis bereiken akkoord ontwikkelingshulp

Ben Knapen (CDA), staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, zei vandaag na afloop van de ministerraad niet bezorgd te zijn over de mogelijk aanstaande bezuinigingen van ruim één miljard op zijn portefeuille. Knapen zei dat hij vertrouwen heeft in de onderhandelaars in het Catshuis. Van hen wil Wilders vooral korten op ontwikkelingssamenwerking, een maatregel waarmee het CDA vanochtend instemde.

Forse kritiek binnen CDA op bezuiniging 1 miljard euro

Binnen het CDA klinkt forse kritiek op het voornemen van de coalitie om 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen. De korting van een kwart zou ingaan tegen de internationale solidariteit waar het CDA voor staat, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Al voordat de de onderhandelingen in het Catshuis begonnen hebben enkele CDA-prominenten de CDA-onderhandelaars in een brief gewaarschuwd voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Dat meldt de NOS, die de brief in handen heeft gekregen.