Oproep tot aangifte bangalijsten - school Meppel naar rechter

De politie roept meisjes op aangifte te doen als zij zichzelf terugvinden op een bangalijst, een lijst met namen van meisjes die gemakkelijk over te halen zouden zijn voor seks. In het Zeeuwse Walcheren gaven tien tienermeisjes al gehoor aan die oproep. Een school in Meppel stapte naar de rechter.

Een redacteur van de Meppeler Courant ontdekte gisteren een bangalijst met daarop veel namen van leerlingen van de scholengemeenschap Stad en Esch. Hij waarschuwde de school. Stad en Esch stelde alle ouders van meisjes op de lijst persoonlijk op de hoogte.

Volgens Stad en Esch zijn er signalen dat er meer bangalijsten in omloop zijn. Verschillende korpsen hebben op Twitter een link geplaatst naar de jongerenwebsite van de politie. Op die website legt de politie uit hoe meisjes aangifte kunnen doen.

Bangalijsten smaad en laster, maar moeilijk te vervolgen

Het verspreiden van bangalijsten is volgende de politie smaad en laster. Banga is straattaal voor slet of hoer. De lijsten zijn volgens de politie een nieuw fenomeen.

De tien Zeeuwse meisjes die gisteren aangifte deden staan op een lijst met 21 namen waarboven Bangalijst Walcheren staat.

De politie bekijkt in overleg met de officier van justitie wat er met de Bangalijst Walcheren moet gebeuren. Er komt voorlopig geen uitgebreid rechercheonderzoek. Andere zaken hebben prioriteit.

Vervolging voor dit soort lijsten is volgens de politie niet gemakkelijk. Een woordvoerder tegen persbureau Novum:

“Zo’n lijst wordt vaak op een open bron geplaatst, waar mensen weer namen aan kunnen toevoegen en zo’n lijst verder kunnen verspreiden. Daar kunnen zo 180 mensen iets mee te maken hebben gehad en het is de vraag of je die allemaal moet vervolgen. We zijn bezig daar de juiste modus voor te vinden.”

‘Geen zelfmoord vanwege bangalijst’

Toch is de ophef niet overal even groot. In dagblad de Stentor zegt woordvoerder Jan-Thijs van Hemmen van de Politie IJsselland bijvoorbeeld dat er bij zijn bureau tot op heden nog geen aangiftes binnen zijn.

Hij geeft aan dat meisjes of ouders die met dit fenomeen te maken hebben, uiteraard aangifte kunnen doen. Maar hij zegt ook:

“We gaan alleen niet actief oproepen. We hoeven de hype niet groter te maken dan hij is.”

Toch kunnen de gevolgen bijzonder groot zijn. De 13-jarig Livia uit Pijnacker zou zelfmoord hebben gepleegd, omdat haar naam zou voorkomen op een zogenaamde bangalijst, zo schreef de Telegraaf gisteren.

Vandaag laat diezelfde krant echter vriendinnen van Livia aan het woord die stellen dat het meisje om heel andere reden een einde maakte aan haar leven.