Op het spel staat een van de A’s van de Nederlandse AAA-status

Kredietbeoordelaars als Standard & Poor’s volgen de coalitiebesprekingen op de voet. Hoe langer een akkoord uitblijft, hoe groter de kans dat Nederland zijn AAA-status verliest.

Wordt Nederland door de moeilijke onderhandelingen in het Catshuis het volgende mikpunt van de Europese schuldencrisis? Dreigen we inderdaad de AAA-status – het ultieme stempel van financiële betrouwbaarheid – te verliezen als de onderhandelaars van CDA, PVV en VVD geen akkoord weten te bereiken over hervormingen en bezuinigingen.

Die vraag kunnen alleen de analisten van kredietbeoordelaars als Standard & Poor’s of Moody’s beantwoorden. En als ze al op het punt staan Nederland af te waarderen, zullen ze dat niet snel prijsgeven. Daar is een protocol voor. Eerst wordt de regering van het desbetreffende land vertrouwelijk geïnformeerd. Een dag later wordt het nieuws openbaar gemaakt.

De rapporten van de kredietbeoordelaars zijn gebaseerd op ingewikkelde modellen die ook onderling verschillen. Standard & Poor’s, de beoordelaar die tijdens de eurocrisis het snelst overging tot ratingverlagingen, kijkt naar vijf factoren om te beoordelen of de kredietwaardigheid van een land verslechterd is.

Verdient Nederland op basis hiervan nog AAA-status? Of kan premier Rutte binnenkort een telefoontje verwachten van Yann Le Pallec, de Europese topman van S&P-topman? „Mark. We’ve got some bad news...”

    • Melle Garschagen