Ook particulieren kunnen gaan beleggen in Cyrte Investments

Europa, Nederland, Naarden, 22-03-2012 Cyrte Investments, de investeringsmaatschappij van Delta Lloyd, waar onder meer het vermogen van John de Mol is ondergebracht. directeur Frank Botman en zijn collega Peter van Rooyen. foto Evelyne Jacq Cyrte-directeur Frank Botman (rechts) en zijn collega Peter van Rooyen. Foto NRC / Evelyne Jacq

Cyrte Investments gaat zich gedeeltelijk openstellen voor particuliere beleggers. Dat zegt directeur Frank Botman tegen NRC Handelsblad. Cyrte werd ooit opgericht door John de Mol, maar is inmiddels in handen van Delta Lloyd.

Economie-redacteur Philip de Witt Wijnen schrijft vandaag in de krant:

Twee beleggingsfondsen, het wereldwijde Global Fund en het Latijns-Amerikaanse LatAm Fund, zullen via Delta Lloyd in Luxemburg een publieke notering krijgen.

Cyrte ontstond in 2005 als rechtsopvolgers van Talpa Capital. Het werd opengesteld voor een select gezelschap van institutionele beleggers en vermogende particulieren.

Botman: plan staat nog in de kinderschoenen

Boze tongen beweren dat de stap zou zijn genomen omdat de looptijd van sommige fondsen binnenkort afloopt en zittende investeerders hun rendement daarop willen opstrijken. Cyrte ontkent dat volgens het artikel van De Witt Wijnen:

Het gaat Cyrte om “de expertise die in huis is breder te kunnen inzetten.” Veel toelichting op het plan voor de notering wil Cyrte noch Delta Lloyd niet geven. “Het plan staat nog in de kinderschoenen”, zegt Botman. Hij kan nog niet zeggen wanneer de beursnotering van de twee fondsen zal plaatsvinden.

Het Global Fund heeft onder meer belangen in De Telegraaf, Tomtom, Amazon, het Britse telecombedrijf Cable & Wireless Worldwide en het Britse Formule 1- team Williams Grand Prix. Volgens Botman heeft Cyrte sinds 2005 een rendement gehaald van minimaal 15 procent per jaar.

Het LatAm Fund werd eind 2007 met 700 miljoen euro in kas opgezet, om investeringen in de telecomsector van Brazilië te doen. Na drie jaar had het volgens fondsbeheerder Peter van Rooyen een rendement van 54 procent gehaald.