Nu blijkt zijn héle proefschrift te zijn overgeschreven

Zijn universiteit heeft de Hongaarse president Schmitt zijn doctorstitel afgenomen wegens plagiaat. Of hij moet aftreden, hangt vooral af van premier Orbán.

Pal Schmitt Foto Reuters

Binnen 24 uur nadat een hem welgezinde commissie had vastgesteld dat de Hongaarse president Pal Schmitt zijn proefschrift uit 1992 vrijwel helemaal heeft overgeschreven maar dat hem weinig te verwijten viel, was hij toch zijn doctorstitel kwijt. Nog sneller hadden Hongaarse bloggers ontdekt waar de vijftien pagina’s vandaan kwamen waarvoor de commissie g een bron kon vinden. Hoe lang blijft Schmitt nog?

De Hongaarse oppositie roept om zijn aftreden. Bij een online peiling van het nieuwsportal Origu.hu zei negentig procent van de 35.000 respondenten dat de president niet langer houdbaar is. Het rechts georiënteerde dagblad Magyar Menzet schreef: „Aanblijven is ook tegen zijn eigen belang. Dit is een verloren strijd.” Maar uiteindelijk, zoals zo vaak in Hongarije, is het premier Viktor Orbán die beslist.

Nadat het onderzoek naar plagiaat woensdag openbaar was geworden, zei Schmitt dat hij er niet over peinst af te treden. De parlementariërs van Orbans partij Fidesz kregen een sms’je dat ze hun mond moesten houden over de zaak. De minister bij wie het onderzoek moest worden ingeleverd, stuurde het rapport ongeopend door naar de universiteit.

Iedereen wacht af wat Orbán doet. Hij heeft ervoor gezorgd dat Schmitt twee jaar geleden president werd. Het is een overwegend ceremoniële functie, maar Orban moet tevreden hebben gezien Schmitt zonder enige protest de tientallen omstreden wetten tekende die Orbán door het parlement joeg – en waarvan sommige volgens Brussel in strijd zijn met Europese verdragen.

In 1992 promoveerde Schmitt, voormalig Olympisch schermer, summa cum laude op de Olympische Spelen – hij was toen voorzitter van het Hongaars Olympisch Comité, twee promotoren waren daar lid van. Een paar maanden geleden schreven media dat de president ruim tweehonderd van de 215 pagina’s had overgeschreven van een Bulgaarse en een Duitse sportwetenschapper.

De commissie die dit onderzocht, wilde de president sparen. Daarom komt in het 1157 pagina’s tellende rapport het verwijt plagiaat niet voor – voorzitter van de commissie was Miklos Toth, decaan van de faculteit voor Fysieke Opvoeding en sport van de Semmelweis Universiteit, maar ook lid van het Hongaars Olympisch Comité, dat jarenlang is voorgezeten door Schmitt.