Mobiel internet in het buitenland goedkoper

Per 1 juli 2014 kost ‘roaming’, het gebruik van mobiele data in het buitenland, maximaal 20 cent per megabyte.

Rotterdam. Wie in Europa zijn smartphone gebruikt om te internetten, is straks minder duur uit. Dat is eurocommissaris Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, gisteren overeengekomen met de Europese telecomproviders. Op dit moment zijn tarieven van meerdere euro’s per MB nog gebruikelijk.

Zodra het Europees Parlement de afspraken in juni heeft goedgekeurd, dalen de prijzen de komende zomer al naar maximaal 70 cent per megabyte. In 2013 is het maximumtarief 35 cent per MB. Straks kunnen mobiele bellers ook kiezen welke aanbieder ze in het buitenland voor hun verbinding gebruiken. Daarvoor moeten telecomproviders elkaar wel eerst onderling toegang geven tot hun netwerken.

Met deze combinatie van maatregelen denkt Kroes de concurrentie tussen providers op gang te brengen, zodat de regulering op zijn vroegst in 2016 weer kan worden losgelaten.

Het plan is al ruim een jaar in voorbereiding. Gebruikers krijgen binnen de EU wel een waarschuwing als hun datakosten in het buitenland boven de 50 euro uitkomen, maar dat biedt onvoldoende bescherming tegen onredelijke tarieven.

Voor providers zijn roamingtarieven een eenvoudige manier om de omzet op te krikken; naar schatting 5 procent van de inkomsten komt uit dataverbruik en gesprekken in het buitenland. NRC