Meer geld en kortere werkweken voor arbeiders Apple-fabrieken

Een werknemer van Foxconn verlaat de fabriek in Langfang. Aan het gebouw zijn netten vastgemaakt om te voorkomen dat werknemers zelfmoord kunnen plegen door uit de ramen te springen. Foto Reuters / Jason Lee

Apple wil de werkomstandigheden van arbeiders in de Chinese assemblagehallen verbeteren, nadat is gebleken dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van fabrikant Foxconn onder de maat zijn. Apple heeft de productie van zijn producten grotendeels uitbesteed aan Foxconn.

Uit het onafhankelijke rapport (pdf) over Foxconn is gebleken dat veel werknemers van het bedrijf meer dan 60 uur per week werken. Overwerk wordt amper vergoed en bijna de helft van de 35.000 ondervraagde werknemers zegt wel eens een ongeluk op de werkvloer te hebben meegemaakt. Het onderzoek stelt dat er geen sprake is van kinderarbeid.

Foxconn gaat nu het loon verhogen en de werktijden verkorten. De werknemers in de assemblagehallen zullen straks het zelfde salaris ontvangen voor een werkweek van 49 uur in plaats van 60 uur. Ook wordt overwerk vergoed en worden er meer veiligheidsmaatregelen genomen.

Tienduizenden nieuwe mensen zullen worden aangenomen om het tekort dat zal ontstaan op te vangen.

Voor het eerst onafhankelijk onderzoek na kritische berichtgeving

Er is de laatste jaren veel kritiek geweest op de werkomstandigheden in de Foxconn-fabrieken. Een kritisch artikel in The New York Times van januari dit jaar en een kritische show van de Amerikaanse stand up-comedian Mike Daisey over Apple waren voor het bedrijf aanleiding om voor het eerst onafhankelijke onderzoekers toe te laten in de fabriek.

De show van Mike Daisey kwam onlangs zelf in opspraak nadat zijn show grotendeels werd uitgezonden door het populaire radioprogramma This American Life. Dat programma moest enkele weken later diep door het stof, nadat bekend werd dat Daisy grote delen van zijn theatermonoloog had verzonnen.

    • Lex Boon