Kunstbezuinigingen Europa zullen ook de VS treffen

De bezuinigingen in Europese landen op de kunstsubsidies beginnen ook hun impact te hebben op het culturele leven in de Verenigde Staten. Europese kunstinstellingen en gezelschappen hebben geen geld meer om naar de Verenigde Staten te reizen om daar hun programma’s uit te voeren. Het New Yorkse theaterfestival Under the Radar kreeg om die reden in januari vier afzeggingen van Europese gezelschappen.

Maar dat is nog niet alles. Europese kunstinstellingen vormen nu ook concurrentie voor Amerikaanse kunstinstellingen bij het werven van fondsen. De Europeanen bedelen bij Amerikaanse particulieren en fondsen om geld, omdat de geefcultuur in de Verenigde Staten veel uitgebreider is dan die in Europa.

Dat schrijft The New York Times in een artikel over de bezuinigingen op kunst in Europa. Ook de Nederlandse bezuinigingen op cultuur komen in The New York Times uitgebreid aan bod. Het dagblad legt uit dat het rijksbudget voor cultuur vanaf volgend jaar met een kwart wordt gekort en dat de toegangskaartjes voor voorstellingen en tentoonstellingen door de btw-verhoging 13 procent duurder worden. Ook de visie van staatssecretaris Zijlstra wordt kort uitgelegd: instellingen moeten financieel zelfstandiger worden.

De Amerikaanse krant laat verscheidene Nederlanders aan het woord die werkzaam zijn in de culturele sector. Michael Nieuwenhuizen, projectleider van het Muziek Centrum Nederland, dat vanaf 2013 geen rijkssubsidie meer krijgt en bezig is zichzelf op te heffen, legt uit dat alleen grote kunstinstellingen met een internationale reputatie nog subsidie zullen krijgen. „We gaan een aantal orkesten en koren verliezen”, zegt hij. Sophie Lambo, algemeen directeur van het Internationaal Danstheater, waarschuwt voor een vernietigend effect. In Italië wordt het beroemde operahuis La Scala bedreigd omdat het 6,7 miljoen euro minder subsidie krijgt.

De gevolgen zullen niet tot Europa beperkt blijven, waarschuwt The New York Times. „We merken een serieuze krimp in de internationale uitwisselingen, vooral met kleinere gezelschappen”, zegt Mark Russell, artistiek leider van het theaterfestival Under the Radar, in de krant.

Claudia Kammer