Korzelige kwinkslagen Acda en De Munnik

‘t Heerst, door Acda & De Munnik. Gezien: 26/3 in DeLaMar, Amsterdam. Tournee t/m 20 juni en volgend seizoen. Inlichtingen. mojotheater.nl

Er hangt een koe boven Thomas Acda en Paul de Munnik, doodstil. Ook kleven er krantenpagina’s aan de kale bomen, en het podium is bezaaid met wat de resten van een wervelstorm lijken.

Ze zitten in het oog van een storm, zeggen ze. Ze praten wat – om de tijd te verdrijven – en ze zingen heel wat nummers van hun nieuwe album, dat ze net als dit nieuwe (zesde) theaterprogramma ’t Heerst hebben genoemd.

En ze lijken, als ze praten, een beetje op de mannen die op Godot moesten wachten. Met net zo’n repeterend regeltje, om te verklaren waarom ze niet weg kunnen gaan: „Omdat ze ons hier zullen zoeken. Als we hier niet zijn, kunnen ze ons hier niet vinden”.

Zo hebben Acda en De Munnik, samen met hun vaste regisseur Ruut Weissman, een voorstelling gemaakt waarin ze tegen elkaar en het publiek praten.

Ze troeven elkaar af met surrealistische spelletjes, voeren bizarre twistgesprekjes, bespreken hoe ze zich met de koeien in de omtrek kunnen vereenzelvigen, en nog zo wat. Hun korzelig getinte kwinkslagen hebben een volstrekt eigen toon en komen steeds uit rare hoeken – ver verwijderd van de reguliere windrichting.

Met de liedjes die deze samenspraakjes larderen, bewegen ze zich echter op vertrouwder terrein. Ze zijn de meesters van de tweestemmigheid, waarbij gitarist David Middelhoff als vanouds extra rijkdom toevoegt.

Soms zijn die liedjes wat eensluidend, dat wel. Maar telkens klinken er in die associatieve teksten weer zinsneden op, die meer betekenen. „Je kunt ook nooit eens even rustig op een voetstuk staan”, is daar een treffend voorbeeld van.